avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce trebuie sa fac sa nu platesc diferentele de apa?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce trebuie sa fac sa nu platesc diferentele de apa?

La asociatia de propietari din care fac parte citirea apometrlor din aprtamente nu s-a mai facut de 5 ani.Pe luna se baga diferente de cate 10-17lei pe luna.Din luna ianuarie a.c. am refuzat sa platesc aceasta apa in conditiile in care avem locatari care sunt trecuti la pausal si in care cum am specificat mai sus verificarea citirii apometrlor nu s-a mai facut de 5 ani.Luna aceast mi s-au trecut penaliatati in conditiile in care sunt un bun platnic.Acum 5 ani cand s-au citit apometrele la un apartament s-au gasit diferente de 98mc(aceste diferente noi le-am platit) iar banii de laacest proprietar nu s-au mai luat pe aceasta apa(mijmasuri cu administratorul.Ce sa fac sa nu mai platesc acesta apa?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:00, 26 August 2012
AmeaDica a scris:
Ce sa fac sa nu mai platesc acesta apa?

Pentru a diminua aceste diferente pana la cantitati sau valori neglijabile trebuie ca asociatia de proprietari sa fie bine gospodarita.
In comitetul executiv se poate adopta un regulament de gestionare a consumului de apa. Prin acesta se pot stabili anumite perioade cand se citeste indexul apometrelor, masuri in caz de avarii, verificarea instalatiilor, verificare apometrelor, cantitatea de apa sau valorea ce se poate repartiza pe numar de persoane, pe cota indiviza sau proportional cu consumul s.a.m.d.
Gasiti un asemenea model in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile", model pe care-l puteti adapta situatiei concrete din asociatia dv.

Apometrele individuale trebuie verificate, asa cum s-a mai spus, la 4-5 ani iar verificarea metrologica este relativ ieftina (10 lei/buc), dar cu montat si demontat poate ajunge la 25 lei. Convingeti-va vecinii ca 25 lei inseamna doar valoarea a 4 metri cubi de apa si merita sa se faca verificarea decat sa platesca diferente de apa.
Dar cauza majora a diferentelor este pierderea in urma avariilor, a coloanelor comune vechi care cedeaza si in cateva ore se pot pierde zeci de metri cubi.
Din citirea la date diferite a apometrelor, pot rezulat diferente doar temporar pentru ca acestea se compenseaza luna urmatoare sau chiar in aceeasi luna pentru ca unul citeste cu 2-3 zile inainte de citirea apometrului de la bransament iar altul la 2-3 zile dupa citirea apometrului de la bransament.
Diferente temporare pot exista si daca nu tinem cont de zecimale si rotunjim, dar acestea se compenseaza de la o luna la alta si iar nu sunt o cauza care sa duca la costuri suplimentare. Rotunjirea in jos a unui apometru se compenseaza cu rotunjirea in sus a altuia, chioar in aceeasi luna sau in lunile urmatoare.

Pentru a gestiona corect consumul de apa, in interesul proprietarilor, asociatia trebuie sa solicite fiecarui proprietar sa aduca la asociatie certificatul de verificare metrologica.
Orice schimbare, interventie asupra apometrului trebuie anuntata la asociatie, iar administratorul verifica si sigileaza apometrul respectiv. Asa exista control asupra apometrelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Hotie legala alina_25 alina_25 Cum poti fi furat legal. Pe scurt apometrele de apa rece si calda trebuier verificat contra cost odata la 5 ani (verificare metrologica ) aceasta ... (vezi toată discuția)
Lnlocuire apometre motanila motanila In urma cu 15 ani am hotarat ca bransarea la apa rece si calda sa fie facuta de pe coloanele de la baie cele de la bucatarie sa fie anulate. Pe coloana de apa ... (vezi toată discuția)