avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii

Vă rog să mă ajutaţi cu o informaţie privitor la baza legală ( înainte de ultima modificare a Codului Muncii - 01.05.2011) ce costituie obligativitatea angajatorului de-a nu angaja cu contract de muncă pe perioadă determinată o persoană, în condiţiile depaşirii a trei contracte succesive. Trebuie să menţionez că este vb de acelaşi post, aceeasi încadrare.
Vă mulţumesc şi mă bazez mult pe ajutorul solicitat.
Cel mai recent răspuns: Cosmi7 , utilizator 09:52, 23 August 2012
In Codul Muncii inainte de 1.05.2011 avem:
CODUL MUNCII: CAPITOLUL VI
Contractul individual de munca pe durata determinata

Art. 80. - (1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.

(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.

(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82 si de cel mult doua ori consecutiv.

(4) Intre aceleasi parti se pot incheia cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata succesiv, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82.

Art. 82. - (1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni. (O.U.G. nr. 65/2005)

(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

In cel actualizat aceste prevederi le gasiti in Capitolul VI-Contractul individual de munca pe durata determinata de la art. 82 pana la art. 87.
Vedeti si art.84 C.mun. .. aplicabil pana la 01.05.2011
1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata, prevazut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevazut la art. 82 alin. (1), daca pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu sunt aplicabile:
a) în cazul în care contractul individual de munca pe durata determinata este încheiat pentru a înlocui temporar un salariat absent, daca intervine o noua cauza de suspendare a contractului acestuia;
b) în cazul în care un nou contract individual de munca pe durata determinata este încheiat în vederea executarii unor lucrari urgente, cu caracter excepţional;
c) în cazul în care încheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune datorita unor motive obiective prevazute expres de legi speciale;
c1) în cazul în care încheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune datorita unor motive obiective cuprinse în contractul colectiv de munca încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramura, pentru desfaşurarea unor lucrari, proiecte sau programe;
d) în cazul în care contractul individual de munca pe durata determinata a încetat din iniţiativa salariatului sau din iniţiativa angajatorului, pentru o abatere grava sau abateri repetate ale salariatului.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri, mi-aţi fost de un real ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu perioda determinata camelia50 camelia50 Sunt angajata ca profesor asociat invitat la o facultate de stat cu contract pe perioada determinata. Pana acum contractul meu a fost prelungit de 5 ... (vezi toată discuția)
Este legal? peugen peugen Buna ziua, Sunt angajata la Asistenta sociala a jud. Hd. lucrand la un camin de batrani ca bucatareasa.Problema care o ridic eu este ca lucrez in acelasi ... (vezi toată discuția)
Act aditional pe durata determinata? corina.trandafir corina.trandafir Buna ziua am o angajata cu contract pe durata determinata .Inainte de expirarea perioadei i s-a intocmit un act aditional de prelungire pe inca o perioada, ... (vezi toată discuția)