avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... cercetare eveniment
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

cercetare eveniment

buna ziua.
va rog sa ma sprijiniti in solutio9narea urmatoarei probleme:
- avem un eveniment, in care a fost implicqat un salariat, in timp ce se intorcfea de la serviciu catre casa - a intrat cu masina de serviciu intr-un parapet. leziunile au fost superficiale "contuzie la partea superioara a fetei", persoana nu a necesitat internare nici concediu medical.
- in aceasta situatie angajatorul mai are obligatia de a efectua cercetarea evenimentului, conform Legii nr. 319/2006?
tinand cont ca, la art. 29 se vorbeste despre obligatia angajatorului de a efectua cercetarea evenimentului care a produs o incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile?
in asteptarea raspunsului, va multumesc pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: maryuka , utilizator 13:06, 28 August 2012
Nu ati citit cu atentie legea.
Legea defineste evenimentul (art.5 lit.f), care include si incidentul periculos (art.5 lit.o) ca fiind printre altele - produs din cauza unui comportament neadecvat al factorului uman ......, respectiv accidentul de munca (art.5 lit.g).
Art. 29 al.(1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie ....
-lit. a) se refera la cercetarea de catre angajator a evenimentelor produse, care sunt accidente de munca, deci sunt cu incapacitate temporara de munca de minimum 3 zile calendaristice.
Nu aveti obligatia sa cercetati evenimentul produs ca accident de munca si sa-l inregistrati ca atare.
Daca cititi cu atentie art. 29 al.(2) veti constata ca rezultatul cercetarii evenimentului se consemneaza intr-un proces verbal.
Cu alte cuvinte, dvs. ca angajator aveti obligatia sa cercetati evenimentul si sa intocmiti un proces verbal (intern, al firmei), pe care sa-l arhivati si sa-l prezentati la cerere organelor de control abilitate de lege.
Procesul verbal intocmit poate fi util intr-o actiune ulterioara in instanta, daca evenimentele se precipita (expl. - salariatul sufera dupa o perioada de timp o afectiune - dureri acute de cap, sa zicem, care dupa parerea sa se datoreaza traumatismului suferit la cap, in timpul evenimentului mentionat de dvs.).
Sa va "traduc" acum ce ati scris dvs. despre evenimentul produs - "..... un salariat, in timp ce se intorcea de la serviciu catre casa - a intrat cu masina de serviciu intr-un parapet ......"
Eu mi-as pune niste intrebari:
-Masina firmei (de serviciu) a fost verificata tehnic, la timp ?Care era starea tehnica reala a masinii ?
-Conducatorul auto avea permisul valabil si statea bine cu sanatatea (as vedea si rezultatul ultimului control medical periodic efectuat de catre angajat) ?
-Care era starea fizica si psihica (oboseala, stress, etc.) a angajatului la momentul producerii accidentului rutier ?
Nu as neglija concluziile din procesul verbal intocmit de politie/ de firma de asigurari.
Nu uitati de art. 27. Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) Inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art.5 lit.f)
.......
Este si cazul dvs.

In cazul unui accident de circulatie de acest tip, nu se poate pune problema sub nici o forma sa fie incadrat ca incident periculos. Incidentul periculos este caracterizat in primul rand de producerea unui eveniment major (explozie, incendiu, emisii de noxe etc) nicidecum de un accident rutier de acest tip, Dealtfel incidentele periculoase sunt cercetate de ITM iar dosarul urmeaza acelas traseu ca si dosarele intocmite in urma cercetarii evenimentelor care au ca urmare decesul sau invaliditatea lucratorilor adica sunt avizate de Inspectia Muncii.
o) incident periculos - evenimentul identificabil, cum ar fi explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfunctionalitatea unei activitati sau a unui echipament de munca sau/şi din comportamentul neadecvat al factorului uman care nu a afectat lucratorii, dar ar fi fost posibil sa aiba asemenea urmari şi/sau a cauzat ori ar fi fost posibil sa produca pagube materiale;
Art. 29. - (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectueaza dupa cum urmeaza:
b) de catre inspectoratele teritoriale de munca, in cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accidente colective, incidente periculoase, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum şi in situatiile cu persoane date disparute;


Trebuie sa cercetati evenimentul (chiar daca sunt unele contradictii in acest sens intre prevederile L 319/2006 si Normele Metodologice de aplicare) si sa inregistrati accidental ca accident usor in Registrul unic de evidenţa a accidentelor uşoare, intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 17 din NM de aplicare a Legii 319/2006
q) accident uşor - eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale şi a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile;
multumesc pentru informatii.
cat despre incadrarea in incident periculos, nu cred ca este cazul aici.
o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poluari accidentale alisia2008 alisia2008 am si eu o nelamurire: in cazul unei poluari accidentale ( sol,apa etc.) se face vreo inregistrare si cercetare privind evenimentul? si daca da, cine o face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am avut un ,, accident de munca "" in care un angajat ... Stefan stefanut Stefan stefanut BUNA ZIUA AM AVUT UN ,, ACCIDENT DE MUNCA \"\" IN CARE UN ANGAJAT A INHALAT GAZ BUTAN , A FOST DUS LA SPITAL , NU I-A DAT CONCEDIU MEDICAL , MAI DEOPARTE , ... (vezi toată discuția)
Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)