Buna ziua,
vreau sa va prezint urmatoare situatie in care ma aflu la firma care lucrez(lucram):
Am primit prin recomandata cu confirmare o decizie din 07.01.09 de incetare a cim cu art.61 lit.a iar in decizie sunt mentionate urmatoarele: Avand in vedere
-referatul din 26.11.2008
-convocare din 26.11.08 la cercetare disciplinara in data de 05.12.08 primita confirmare(tin sa precizez ca nu m-am prezentat la cercetare dar am trimis prin recomandata cu confirmare o declaratie cu privire la subiectul cercetarii)
-convocare din 22.12.08 prin recomandata cu confirmare (pe care eu NU am primit-o, deci nu am semnat pt asa ceva dar se face referire ca as fi primit-o )
-proces verbal din 05.12.08 privind efectuarea cercetarii prealabile a faptului
-proces verbal din 22.12.08 privind efectuarea cercetarii prealabile a faptului ( care fapt ,de care nu am fost anuntat)
Tin sa precizez ca nu mi s-a adus la cunostinta rezultatul cercetarii decat prin aceasta decizie din 07.01.09 de incetare a cim dar dupa ce au trecut 30 de zile de la cercetarea respectiva care a avut loc pe data de 05.12.08.
De asemenea inainte de a primii decizia prin posta( am semnat de primire pe data de 16.01.09) eu mi-am dat demisia cu data de 15.01.09 care am trimis-o pe fax in data de 13.01.09 si ulterior cu confirmare de primire la sediul firmei .
Mai am o intrebare: Emiterea deciziei de numire a comisiei de cercetare disciplinară trebuia sa-mi fie adusa la cunostinta si mie sau la sediul unde imi desfasuram activitatea? Deoarece in acest sens nu s-a comunicat nimic.
Aceste fiind aspectele ,se poate contesta decizia si declara nula sub aspectul celor 30 de zile care au trecut de la referatul din 26.11 si chemare la cercetare din 05.12 apoi faptul ca nu am primit a doua convocare din 22.12, lipsa comunicarii comisiei de cercetare si cererea in instanta de a se lua in cosiderare demiisia?
Revin cu 2 intrebari:
1.Daca de la data referarului care a fost in data 26.11.08 au trecut cele 30 de zile ,decizia de desfacere a CIM care s-a emis in 07.01.09 este valabila sau se poate considera nula in instanta ? Precizez ca cercetarea disciplinara s-a efectuat pe 05.12.08 si deasemenea au trecut cele 30 de zile pina la emiterea deciziei.
2.Decizia care s-a emis pe data de 07.01.09 spune ca se desface contractul cu data de 01.01.09.Se poate emite o astfel de decizie retroactiv? Decizia am primit-o prin posta in data de 16.01.09.
Codul Muncii prevede ca, angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Termenele de 30 de zile, respectiv de 6 luni sunt caracterizate ca termene de prescriptie.
Decizia emisa de catre angajator este legala.
Din data de 16 ianuarie incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru formularea contestatiei impotriva acestei decizii.
Legea spune clar ca decizia se emite in termen de 30 zile de la data luarii la cunostinta despre abatere.
Termenul de 30 zile este valabil doar daca se ia la cunostinta despe abatere in termen de 6 luni de la savarsirea faptei. Astfel ca , desi angajatorul a luat la cunostinta de abaterea disciplinara, daca au trecut 6 luni de la safarsire acesta nu mai poate emite o decizie de sanctionare.
Decizia nu este legal emisa de la data luarii la cunostinta au trecut mai mult de 30 zile chiar daca consideram ca angajatorul a aflat despe abatere abia in data cercetarii disciplinare, emiterea in data de 7.01.2009 este dupa termenul legal. In termenul de 30 zile trebuie sa fie data EMITERII decizie NU data CONCEDIERII. O alta problema este si faptul ca decizia se comunica salariatului in cel mult 5 zile de la emitere. Aceasta inseamna ca data cand angajatorul a pus scrisoarea la posta trebuie sa fie cel tarziu 12 ian.
Va sfatuiesc sa contestati decizia la Tribunal .
Legea nu spune asa ceva ... citez din nou textul de lege :
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Cunosc textul de lege l-am citat si eu mai sus.
Interpretam acest text mai sus.
Inteleg insa ca dvs. considerati ca angajatorul poate depasi 30 zile de la luarea la cunostinta a abaterii pentru emiterea dicizie cat timp nu depaseste 6 luni. Aceasta interpretare o consider gresita.Nu vad de ce ar mai exista un termen de 30 zile daca angajtorul poate emite decizia in 6 luni.