marius07 a scris:
In cazul in care faptuitorul actioneaza cu intentie directa in vederea producerii consecintelor prev de art 182 pentru a-si asigura pastrarea bunului sustras, se va retine:
a) talharie in forma de baza in concurs cu vatamare corporala grava
b) numai talharie care a avut ca urmare vatamarea corp grava a victimei
c) talharie care a avut ca urmare vatamarea corp grava a victimei in concurs cu vatamare corporala grava
Maaaaa ai scris intentie indirecta initial :))
Daca e directa e A
Daca e indirecta e B
Curios de ce faci treburi de genu asta?te simti tu mai bine asa?
marius07 a scris:
In cazul in care faptuitorul actioneaza cu intentie directa in vederea producerii consecintelor prev de art 182 pentru a-si asigura pastrarea bunului sustras, se va retine:
c) talharie care a avut ca urmare vatamarea corp grava a victimei in concurs cu vatamare corporala grava
Daca e directa e A
Daca e indirecta e B
Grila a fost din cartea lui Mitrache/Bulai/Filipași/etc., și răspunsul corect dat e b) tâlhărie.
Explicația oferită: ”nu are relevanță dacă sopul deposedării victimei a fost urmărit înainte de exercitarea violențelor sau a fost manifestat ulterior”
Uitându-mă după aceea în Cod aș fi tins să zic ca ei. În Cod nu precizează că violențele au fost întrebuințate în scopul furtului, ci furtul săvârșit prin întrebuințare de violențe. Cum a fost furtul în situația de mai sus? prin întrebuințare de violențe, chiar dacă nu a existat un scop în acest sens. Cu alte cuvinte, s-a ajuns la fapta de furt după ce anterior s-au întrebuințat violențe.
Oricum în Dongoroz am găsit un exemplu, asemănător cu situația din grilă, unde se reținea loviri în concurs cu furt.
Nu credeam că și aici erau divergențe de opinie. Și eu tot concurs am răspuns la început. Dar acum am să mă gândesc de mai multe ori, mai ales că formularea din Cod ar permite.
catalin1980 a scris:
marius07 a scris:
Daca e directa e A
Daca e indirecta e B
Oricum ai raspuns mult mai tarziu dupa ce am modificat , important este ca stii , mi-a parut mai interesanta asa
Oricum nu am modificat dupa ce a raspuns cineva, ci inainte de a raspunde