avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Lovire persoana la mers cu spatele - dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Lovire persoana la mers cu spatele - dosar penal

buna ziua. va rog sa ma ajutati cu indormatii in legatura cu situatia in care ma aflu.

in parcarea unui supermarket ma aflam pe aleea principala, am ajuns intr-un loc, am privit locurile de parcare din zona si erau ocupate. am dat cu spatele dupa ce m-am asigurat in oglinda retrovizoare de pe parbriz. o doamna in varsta a traversat strada iar eu am lovit-o cu spatele masinii in partea stanga, langa toba de esapament in dreptul stalpului unde aveam vederea obturata. doamna s-a taiat la un picior intr-o tabla de langa spoiler, si s-a lovit cu cotul, coastele si capul de asfalt.. eu nu aveam telefonul la mine asa ca nu am putut sa sun la politie. eram speriat, toata lumea imi spunea sa o duc la spital. am mers cu doamna la spital, acolo m-am intalnit cu un politist care mi-a spus sa sun la politie. au venit doi domni care mi-au pus etilotestul care a avutrezultatul 0% alcool. apoi am facut cercetari la fata locului unde le-am explicat ce s-a intamplat. dupa care am fost la itp unde s-au facut verificari ale masinii care au fost cu rezultatul "fara avarii". dupa ce am terminat cu verificarea masinii am facut declaratie la politie. eu povesteam politistului, el imi dicta cum sa scriu, toata declaratia a fost realizata dupa cum am povestit eu, mai putin faptul ca m-am asigurat in oglinda retrovizoare de pe parbriz. mi s-a intocmit dosar penal,

apoi am fost la doamna la spital i s-au facut verificari la torace, la rana taiata. la torace nu avea nimic fracturat. am fost cu doamna la spitalul neuro, unde i s-au facut radiografii la cap, din care a reiesit ca doamna nu are leziuni la cap sau coloana. a ramas internata pana a doua zi cand a fost externata. dupa aceasta zi, am mers cu dumneaei la fiecare verificare a plagii taiate de la picior si i-am cumparat medicamentele prescrise de medic.

politia m-a chemat si am semnat procesul verbal de la dosarul penal. doamna nu are nimic in afara plagii taiate de la picior si opt ore in care a fost la spitalul neuro sub supraveghere - asa apare in biletul de iesire din spital. tot in biletul de spital este specificat faptul ca doamna si-a pierdut cunostinta. dar dumneaei nu si-a pierdut cunostinta niciun moment.

in ce consta actiunile care se vor lua impotriva mea. doamna spune ca nu va merge la politie decat daca o vor chema acestia insistent. in acest moment dumneaei imi spune ca vrea sa ne intelegem amiabil, dar imi e frica de faptul ca politistii o vor domina si pe ea, si va semna ceva ce va putea sa-mi faca rau.

doamna venea din stanga masinii mele, din acest motiv nu am reusit sa o vad.

va rog sa-mi spuneti ce ma asteapta.

multumesc pentru timpul acordat!
e o situatie complicata,din cea ce spuneti,dvs credeti ca politia incearca sa va faca dosar penal. Ramane de vazut ce va declara doamna pe care ati accidentat-o fara voie.
Parerea mea este ca in ziua de azi politia face tot ce poate ca sa aiba inscrisuri in registru-condica ca au avut activitati si ca nu au stat degeaba.
Dvs daca puteti sa vorbiti amiabil cu doamna,puteti sa mergeti la un notar si in fata notarului doamna sa declare ca nu are pretentii de la dvs,si ca ati avut grija de ea pe tot parcursul accidentului si spitalizarii. Mai aveti ca dovada si ce au scris medicii,asa ca consider ca sunt dovezi suficiente ptr un eventual conflict mai tarziu la instigatia politiei.
Vătămarea corporală din culpă, infracţiune cel mai des întâlnită în cazul accidentelor rutiere, cunoaşte o nouă interpretare.

Modificarea adoptată permite părţilor implicate într-un astfel de litigiu să se împace, împăcarea dintre autor şi victimă înlăturând răspunderea penală a primului, indiferent de gravitatea urmărilor produse prin comiterea faptei penale,

În forma iniţială, textul de lege înlătura posibilitatea împăcării părţilor în contextul în care urmările suferite de victimă prin vătămarea sa corporală din culpă erau cele avute în vedere de legiuitor la incriminarea vătămării corporale grave, şi anume s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau fapta a produs vreuna din următoarele consecințe: pierderea unui simț sau organ, încetarea funcționării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluțirea, avortul ori punerea în primejdie a vieții persoanei.

Varianta agravantă a vătămării coroporale din culpă prezentată este incriminată la al. 2 al art. 184 cod penal, fiind singura formă a acestei infracţiuni ce nu condiţionează începerea urmăririi penale de existenţa vreunei plângeri penale prealabile (în principiu, din raţiuni ce ţin de gravitatea faptei în raport cu urmările produse).

Este important de menţionat că vătămarea corporală din culpă care nu a produs urmările arătate mai sus este o infracţiune ce se pedepseşte doar după sesizarea organelor îndrituite cu o plângere penală prealabila.

Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca persoana vatamata nu depune plangere prealabila nu se intampla nimic,in cazul in care ajungeti la o intelegere sa intocmiti un act in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri pentru vatamare corporala intr-un accident de circulatie! aurelvultur aurelvultur In data de 22-06-2013 am avut un accident rutier grav cu distrugerea masinii de serviciu, fiind in timpul serviciului si vatamarea corporala(fractura ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru vatamare corporala din culpa MarianDTH MarianDTH Doresc sa stiu cat ar putea dura un dosar penal de vatamare corporala din culpa in care ambele parti subt vinovate, adica eu fiind soferul auto, un prieten mi ... (vezi toată discuția)
Accident neacordare de prioritate -vatamare ra ra Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema. Tatal meu tocmai a avut un accident de circulatie. Se deplasa cu masina pe drum cu ... (vezi toată discuția)