Pe actul aditional al contractului meu, urmand sa parasesc firma la care lucrez, am un paragraf care mentioneaza "acordarea a unei prime bonus constand in 3 salarii brute". In momentul in care acea suma se va vira pe card, la ce sa ma astept? La suma bruta sau la salariul meu net, asa cum l-am primit in fiecare luna, insa acum x3? Nu ar fi normal sa primesc suma salariului brut insa fara sa mi se deduca platile catre sanatate, CAS, etc? Impozitul il inteleg, ca e o suma virata catre stat la orice plati; insa de ce sa mi se retraga sumele catre sanatate de exemplu, atata timp cat eu nu voi beneficia inca 3 luni de acele impozite?
Contributiile se retin pentru ca asa prevede Codul fiscal:
ART. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
a) veniturile din salarii, în bani şi/sau în natură, obţinute în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege. În situaţia personalului român trimis în misiune permanentă în străinătate, veniturile din salarii cuprind salariile de bază corespunzătoare funcţiilor în care persoanele respective sunt încadrate în ţară, la care se adaugă, după caz, sporurile şi adaosurile care se acordă potrivit legii;
.......
t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă;
ţ) veniturile acordate la momentul disponibilizării, venitul lunar de completare sau plăţile compensatorii, suportate din bugetul asigurărilor de şomaj, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii;
u) orice alte sume de natură salarială sau avantaje asimilate salariilor în vederea impunerii.
Platind CAS, de exemplu, cele 3 salarii vor face parte din baza de calcul a pensiei, atunci cand veti avea dreptul la o pensie.
"la incetarea contractului, salariatul va beneficia de o prima in cuantum de 3 salarii brute de incadrare" - formularea exacta. Logica mea imi spunea ca aceea e suma DE VIRAT pe card, pur si simplu....
inteleg ca e vorba de o PRIMA in cuantum de X, unde x se intampla sa fie nr de salarii. asta imi spune ca cifra a trei salarii trebuie virata pe card. faptul ca suma genereaza un impozit de 33% (cu impozit, cu sanatate, cu somaj), asta imi spune ca e o suma in plus pe langa cele 3 salarii, impozit pe care il plateste tot firma....
nu vreau sa fiu carcotas, vreau doar sa fie corect aplicata formularea din document...