avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota mostenire

Buna seara!
As dori sa stiu si eu va rog care este cota pe care o are o mama,respectiv sora mea dupa decesul fiicei ei care nu era casatorita si nu avea copii.Mentionez ca mai are un frate .Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:18, 23 Iulie 2017
Buna seara,
1. Daca exista si un sot supravietuitor atunci se aplca Art. 977 C.Civ.
Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.
(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.

2. Daca nu exista sot supravietuitor se aplica Art. 978 C,Civ.
Împărţirea moştenirii între ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită ascendenţilor privilegiaţi şi colateralilor privilegiaţi se împarte între aceştia în funcţie de numărul ascendenţilor privilegiaţi care vin la moştenire, după cum urmează:
a) în cazul în care la moştenire vine un singur părinte, acesta va culege un sfert, iar colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, vor culege trei sferturi;
b) în cazul în care la moştenire vin 2 părinţi, aceştia vor culege împreună o jumătate, iar colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, vor culege cealaltă jumătate.

3. Cand este vorba despre colateralii privilegiati (frati si surori supravietuitori) cota din articol se imparte intre ei in parti egale.

4. Functie de situatia dumneavoastra va puteti calcula singuri cotele.
Cine are frate? Sora dvs avea 2 copii?
Nepoata decedata are tata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Buna ziua.in timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul ... relu65 relu65 Buna ziua.In timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul lor, fratelui meu si sotiei sale prin act notarial de vanzare-cumparare.Fratele meu a decedat si ... (vezi toată discuția)