Trebuie sa intelegeti ca o pedeapsa cu suspendarea sub supraveghere nu inseamna ca nu a fost pedepsita, ci ca a fost pedepsita mai usor,prea usor in opinia multora.
Chiar credeti ca nu stiu ce inseamna o condamnre cu suspendarea executarii??
Instanta a avut de ales in a ii da minum 4 ani cu executare (mai putin nu era legal), ori in a ii suspenda executarea, a o pune sub supraveghere si a ajunge la o pedeapsa de 7 ani
Exact asta e problema,judecatorii pot da hotarari total iesite din tipare,dar care sunt totusi sunt legle!
Si atunci se naste o intrebare fireasca:Ce resorturi au stat la baza hotararii?
Sunt de acord ca instanta trebuie sa tina cont de reducerea limitei legale ale pedepsei,dar asta nu creeaza obligatia instantei de a aplica pedeapsa minima prevazut in lege!
si se pare ca toate instantele au considerat cei 4 ani cu executare ca fiind o pedeapsa prea aspra.
Acest argument este destul de slabut,pentru ca exista cazuri in care desi mai multe instante au decis,ulterior deciziile s-au dovedit a fi erori judiciare! Tundrea .Visan.....etc!Deci nu toate deciziile definitive au valoare de adevar !
De asemenea, nu s-a retinut o singura circumstanta atenuanta, s-a retinut ca fapta a fost savarsirea sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii, determinată de o provocare din partea persoanei vatamate, produsa prin violenta, printr-o atingere grava a demnitatii persoanei sau prin alta actiune ilicita grava, inculpata a avut o conduita buna si a recunoascut fapta in temeiul art 320^1. Retinerea tuturor acestor circumstante si a art 320^1 obliga instanta la o reducere drastica a limitelor de pedeapsa.
Instanta a avut libertatea de a aprecia, atat cuantumul pedepsei cat si modalitatea de executare.La fel de legal ar fi putut pronunta si o pedeapsa de 8 ani cu executare!
Instanta nu este obligata ca odata cu aplicarea art320^1 sa aplice si o pedepsa in cuantumul minim,ci doar sa tina cont de acele limite,iar individualizarea pedepsei este o prerogativa a completului,care trebuie facuta in functie de circumstantele reale,de la caz la caz!
In acest caz s-a ajuns la o condamnare, care prin cuantumul pedepsei pune un semn de egalitate intre omor calificat si ucidere din culpa! V-i se pare normal?
Nu trebuie sa ne limitam la conceptii traditionale mereu si sa acceptam ca se poate da si o astfel de pedeapsa avand in vedere circumstantele cauzei, faptul ca instantele au ales ca inculpata sa execute pedeapsa sub aceasta forma inseamna ca au avut un motiv bun si au considerat ca nu este necesara privarea de libertate pt reeducare, sa nu uitam ca dosarul a trecut pe la 6 judecatori, inclusiv pe la ICCJ, iar acesti judecatori nu sunt cunoscuti pt indulgenta.
Cand pentru un furt marunt se ponunta condamnari cu executare,ma astept ca si pentru omor sa se procedeze la fel!
Da,sunt de acord ca trebuie gasite modalitati eficiente de pedepsire si reeducare a infractorilor,alternative ale detentiei,dar nu pentru cazuri grave,precum omorul!