avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cine trebuie sa indrepte eroarea materiala si de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cine trebuie sa indrepte eroarea materiala si de calcul?

judecatoria emite o hotarare in care s-a strecurat o greseala materiala si de calcul.aceasta greseala apare evidentiata corect in raportul de expertiza contabila dar este preluata gresit de instanta,in loc de x euro au fost trecuti x lei.in aceasta hotarare fostul sot era obligat la plata unei sulte in favoarea mea.in urma acestei hotarari am depus apel si recurs,instanta de recurs schimband in parte hot de la fond,fiind eu cea care urma sa dea fostului sot o sulta,dar mentinadu-se greseala respectiva,iar din aceasta cauza eu fiind nevoita sa achit in plus fostului sot 10 000 lei.am cerut indreptarea erorii materiale si de calcul instantei de recurs dar mi-a fost respinsa ca nefondata.mai poate indrepta judecatoria aceasta greseala in conditiile in care hotararea a trecut prin toate fazele procesuale?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 16:33, 28 Aprilie 2025
mă văd nevoit să revin : redau mai jos conținutul C.Proc.Civ. necesar soluționării problemei dvs.

”Sectiunea a VI-a
Îndreptarea hotărârilor
Art. 281. - Greselile asupra numelui, calitatii, si sustinerilor partilor sau cele de socoteli, precum si orice alte greseli materiale strecurate in hotarare, pot fi indreptate, din oficiu sau in urma unei simple cereri.

Instanta poate cita partile, cand gaseste de cuviinta pentru unele lamuriri.

Indreptarea se va face in amandoua exemplare ale hotararii.

Termenul de apel impotriva incheierii date asupra indreptarii curge de la pronuntare, in cazul cand partile au fost citate.

Dispozitiile de mai sus se aplica, prin asemanare, si greselilor strecurate intr-o incheiere.”

Așa fiind : instanța de fond (judecătoria în cazul dvs) trebuie să-și REPARE greșeala ce a comis-o! Formulați (în 2 ex., unul pt dvs și-l înregistrați) și depuneți la Registratură o CERERE DE ÎNDREPTARE a erorilor materiale și vi se va soluționa necazul.
V-aș ruga, să ne dați un semn de viață la soluționarea necazului.Curaj !
Obiect dosar: îndreptare eroare materială divort cu minori - partaj- lămurire dispozitiv....sunt nedumerita..asta apare acum pe portalul instantelor.primas parte este de cand am cerut indreptarea erorii la curtea de apel...iar ultima parte cea cu lamurirea a aparut dupa ce am fost ieri prezenta in sala desi in cerere eu am cerut indreptarea erorii mat si de calc se pare ca ei au decis altceva.am termen pe 14.11.2012 ptr a fi citat corect si paratul...ce mai pot face?din cate stiu eu o lamurire nu poate modifica dipoz hot si atunci nu vad cum ar putea instanta lamuri aceasta greseala.

Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
desirelia75, utilizator
Stimata doamna!
Citesc si ma crucesc desi in cazul meu(in calitate de justitiabil) nu numai ca mi-au fost respinse vreo 30 de actiuni, dar in vreo 25 s-au facut numai erori(fie de procedura, fie materiale).Apropos de speta dvs, la un partaj am pierdut vreo 15.000 euro din cauza unor judecatori care au comis erori materiale
Din cate vad, justitia romana abunda de judecatori incompetenti si corupti
Desi nu am pregatire juridica, parerea mea este sa faceti plangere la CEDO si in paralel sa apelati la o cale extraordinara de atac., exemplu: contestatie in anulare
Sau faceti ca mine.Dati in judecata judecatoria...asa m-am pricopsit eu cu atatea dosare
Multa bafta!
solicitați urgent arhivei dosarul și studiați cu atenție sporită ULTIMA Încheiere de ședință.Reveniți cu noutățile acolo aflate.
Solutie: Respinge cererea formulata de reclamanta X , ca neintemeiata . Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare . Data in camera de consiliu si pronunţată în şedinţă publică , astăzi , 14 noiembrie 2012.
desi pe data de 14 nov am fost citati,ba chiar a fost dat termen ptr a se face citarea corecta cu paratul,in aceeasi zi au dat si solutia care de fapt s-a dat in camera de consiliu si prezenta noastra nu a fost necesara.cum adica neintemeiata?e scris negru pe alb de expert o suma ,iar instanta preia alta suma?

Alte discuții în legătură

Eroare materiala ContSters245483 ContSters245483 Buna ziua!In cererea de recurs (in cadrul unui proces de divort-partaj),avocatul meu a mentionat faptul ca masina valora 6000 euro, si nu 6000 lei, asa cum ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala dand dand Am o hotarare irevocabila data de o curte de apel privind impartirea mostenirii unei case. Cel cu care m-am judecat a spus ca exista o eroare materiala la ... (vezi toată discuția)
Instanta a omis sa treaca numele mai multor reclamanti in sentinta civila iolanda15 iolanda15 Va rog sa-mi spuneti ce se mai poate face in urmatoarea situatie. Actiunea avand ca obiect -drepturi banesti- a fost promovata de sindicat pentru membrii ... (vezi toată discuția)