avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator si Presedinte in aceeasi familie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator si Presedinte in aceeasi familie

Buna ziua . Am tot citit in legea 230 si in norme si nu am gasit nicaieri raspunsul la urmatoarea nelamurire pe care o am : "Asociatia de Proprietari poate fi condusa de 2 persoane din aceeasi familie ( sot-sotie ) ca si administrator si presedinte , adica sotia sa fie administrator iar sotul sa fie presedinte " ?

Multumesc .
Cel mai recent răspuns: mihaelapohoata , utilizator 13:39, 11 Iunie 2017
Avand in vedere ca presedintele de asociatie este factor decizional,iar administratorul de imobil este angajat cu functie de executie,existenta unui grad de rudenie ,ridica reale suspiciuni asupra impartialitatii si obiectivismului sotului in raport de activitatea sotiei
Practica a demonstrat ca in situatii similare ,nu au putut fi desfasurate concomitent functiile in cadrul aceleiasi asociatii de proprietari de catre membri unei familii
Mai de vreme sau mai tarziu,vor fi ridicate suspiciuni si interpretari din partea proprietarilor
Dar,nu este regula general valabila !
Multumesc frumos de raspuns , insa sincer nu mi se pare ceva legal , ca unul sa centreze si celalalt sa de-a cu capul . Cred ca din punct de vedere legal intervine "conflictul de interese" pentru ca administratorul aduce ofertele iar presedintele aproba , in cazul de fata , sotia ii propune ofertele sotului iar el aproba una din oferte .

Stiu ca in comisia de cenzori si comitetul executiv nu pot avea functii persoane avand grade de rudenie pana la al 4 lea inclusiv , insa nu se precizeaza nimic de gradul de rudenie dintre administrator si presedinte .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul si sotia nu sunt rude.
Rudenia este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau
pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun.
Important este ca cei doi sa-si faca treaba, sa gestioneze bine problemele asociatiei.
Sunt asociatii gestionate doar de administrator, unde presedintele este de forma, poate nu-l cunosc nici proprietarii, ori nu este de nici un fel, iar acest administrator se sfatuieste acasa cu sotia sa (dar legal nu sunt rude) dar poate se sfatuieste cu feciorul sau si cu acesta este cu siguranta ruda de gradul I.

Desi legea nu prevede conflictul de interese, e bine sa se evite ca sotii sa fie unul presedinte, celalalt administrator, tocmai pentru a evita suspiciunile proprietarilor.

Daca nu se poate si nu se poate altfel, atunci in asociatie trebuie sa functioneze bine comitetul executiv si cenzorul care ar monitoriza deciziile presedintelui si actiunile administratorului.
Dar daca administratora este si casier(contabil) in acelasi timp iar presedintele este sotul acesteia , nu incalca nimic ? Adica ei pot lua decizii in familie de orice natura , administratora sa propuna, iar el, presedintele sa aprobe ? Eu cred ca asa cum in comisia de cenzori si comitetul executiv nu au voie rude pana la gradul al 4 lea inclusiv sa faca parte, mi se pare ca undeva in acea lege ( 230/2007 ) ori s-a "scapat" acest aspect , ori cineva a omis acest aspect.

Alte discuții în legătură

Demitere administrator ContSters122354 ContSters122354 cum o poti demite pe d-na administrator atata timp cat sotul dansei este presesedintele asociatiei am inteles ca nu se demite prin adunare generala, ci ... (vezi toată discuția)
Sotul este membru in comitetul executiv, sotia este cenzor. Rusty Rusty Conform HG 1588/2007 \\"nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate 30 LAURA 30 LAURA Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca la Asociatia de proprietari sotul doamnei care face contabilitate si caserie poate sa fie presedintele aceleasi ... (vezi toată discuția)