avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la cetatenie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la cetatenie

In ce masura credeti ca renuntarea la cetatenie de catre parinti, petrecuta undeva in 1947 - 1950, produce efecte si pentru copilul minor la acea data.

In fapt, situatia este de genul urmator: parinitii pleaca din tara, in acea perioada, impreuna cu copii minori. La plecare, semneaza o hartie prin care renunta la cetatenia romana.

Copilul minor, major acum, doreste sa isi recapete cetatenia romana. Problema este urmatoarea: a pierdut el, de fapt, cetatenia, sau nu? Sau, daca a pierdut-o, cum se poate explica acest fapt?
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 09:31, 18 Ianuarie 2005
>..interesanta speta dle.avocat..

Trebuie sa recunosc faptul ca la aceeasi parere am ajuns si eu. Dar discutia se poarta in jurul a doua texte de lege, (legea 21 din 1991 privind cetatenia). Este vorba de art. 10, care spune:

"Art. 10. - Cetăţenia română se poate acorda şi persoanei care a pierdut această cetăţenie şi care cere redobândirea ei, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplineşte în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. 1 lit. b), c), d) şi e).
Dispoziţiile alin. 1 se aplică în mod corespunzător şi apatrizilor foşti cetăţeni români. "

Acest text de lege obliga totusi fostii cetateni romani care doresc redobandirea cetateniei, sa "aiba asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;" (art. 8 alin. 1 lit. d), de care se vorbeste mai sus). Prin urmare, nu este usor sa te incadrezi aici...

Apoi, mai exista un articol, 10 indice 1 de data aceasta, care spune asa:

"Foştii cetăţeni români care înainte de data de 22 decembrie 1989 au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul II pot redobândi ori li se poate acorda cetăţenia română, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. 1 lit. b), c), e) şi f). ".

Acest regim, care nu include si obligativitatea mijloacelor legale de existenta in conditiile literei d), este de dorit in cazul expus de mine.

Intrebarea este urmatoarea: se poate considera ca un copil minor, la data renuntarii la cetatenie de castre parintii sai "a pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor"? Eu as zice ca da...

Ar mai fi de adaugat faptul ca Legea 21 din 1991 a surprins golul legislativ in cauza si a reglementat situatia in care parintii renunta la cetatenie. Tot art. 10 indice 1, spune la alin. 2:

"Părinţii care solicită redobândirea cetăţeniei române hotărăsc şi în privinţa cetăţeniei copiilor lor minori. În situaţia în care părinţii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, ţinând seama de interesele acestuia. În cazul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani este necesar consimţământul acestuia."

Legislatiile anterioare, si au fost nenumarate, nu prevad nimic in cazul acestei situatii. Iar legea, dupa cum stim cu totii, prevede doar pentru viitor.

>(desi dovada locului nasterii se poate face cu orice mijloace de proba, cetatenia este o stare de drept; iar unul din 'izvoarele' cetateniei este 'sangele', locul nasterii)

Aici trebuie sa va contrazic, desi imi pare ca nu va referiti la Romania. In dreptul nostru, nu sangele dicteaza cetatenia, ci cetatenia parintilor. Bineinteles insa ca sunt situatii, a se intelegfe legislatii, care prevad "legea sangelui" ca fiind aplicabila. Asa ca aveti dreptate din acest punct de vedere.

>relev si un alt aspect - parintele poate si trebuie sa isi treaca copilul minor in pasaport, insa nici pasaportul nici buletinul nu fac dovada cetateniei.

Din nou ma vad nevoit sa va contrazic: Art. 21. din legea nr. 21 din 1991, privind cetatenia:
"- Dovada cetăţeniei române se face cu buletinul de identitate sau, după caz, cu cartea de identitate, paşaportul ori cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. 2.
Cetăţenia copilului până la vârsta de 14 ani se dovedeşte cu certificatul său de naştere, însoţit de buletinul ori cartea de identitate, după caz, sau paşaportul oricăruia dintre părinţi."

>..ridic si eu o minge:
>[1] care este actul care face dovada nationalitatii unei persoane ?
In dreptul romanesc, nationalitate si cetatenie au fost echivalente pana in 1948. Atunci, legiuitorul s-a gandit sa schimbe termenul utilizat anterior "nationalitate", cu "cetatenie". daca am aplica aceeasi echivalenta, raspunsul ar fi cel de mai sus. Cu aceleasi acte cu care se face dovada cetateniei.

>[2] care este actul care face dovada etniei unei persoane ?

Aici m-ati prins... Nu stiu, dar presupun ca o astfel de dovada ar fi utila doar in masura in care, e doar un exemplu, Ungaria ar acorda cetatenie tuturor etnicilor din afara granitelor. Atunci, ar interveni actele de stare civila (certificatul de nastere poate), precum si declaratii pe propria raspundere.

>I'll be back
>fortuna vis

Multumesc pentru raspuns, si va mai astept opiniile.

O zi buna,
ATENTIE - nu e prima data cand face figuri..
>iar a mancat cuvinte estentiale din mesajul anterior
>[..dovedit cu ad validitatem !!]
>trebuia sa apara in textul anterior
>..si vad ca se repeta suntarea termenilor apar scapari, iar acestea nu mi se datoreaza mie..
>fortuna vis

Cred ca trebuie sa imi explicati, pentru ca nu inteleg: cine, ce cuvinte a mancat? Iar despre suntare, recunosc faptul ca am citit si recitit mesajul dumenavoastra si n-am regasit nici un cuvant incomplet...

Oricum, daca e chiar o scapare a sistemului, o sa investigam. Insa nu vad cum ar putea sa manance cuvinte la intamplare....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dublă cetățenie. v_pavel v_pavel Bună ziua, Sunt cetățean al Republicii Moldova cu dublă cetățenie (am doar certificatul de naștere românesc) și vreau să-mi fac pașaport românesc, ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romana si pasaport hay99 hay99 M-am nascut in Oradea si parintii mei au emigrat cand am avut 5 ani. astazi am 55 de ani. Acum asi vrea sa stiu daca mai am cetatenia Romana {am certificat de ... (vezi toată discuția)
Ajutor: am pierdut cetatenia româna? Rodica0199 Rodica0199 Buna ziua, am fost la consulatul româniei in Franta, unde locuiesc, si nu au putut sa raspunda la intrebarea mea, asa ca ma adresez la voi. Fac parte ... (vezi toată discuția)