avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestarea unei amenzi
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestarea unei amenzi

am fost oprit de radar si amendat cu 70 lei +1000 lei pentru ca nu am avut asigurarea la mine,v-a rog sa-mi spuneti daca pot platii doar suma de 70 lei de pe PV urmand sa fac contestare la judecatorie pentru suma de 1000 de lei pentru ca agentul trebuia sa ma verifice daca am sau nu asigurare rca si dupa acea sa ma amendeze
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 00:16, 30 August 2012
multumesc!
viorelbr a scris:

am fost oprit de radar si amendat cu 70 lei +1000 lei pentru ca nu am avut asigurarea la mine,v-a rog sa-mi spuneti daca pot platii doar suma de 70 lei de pe PV urmand sa fac contestare la judecatorie pentru suma de 1000 de lei pentru ca agentul trebuia sa ma verifice daca am sau nu asigurare rca si dupa acea sa ma amendeze


Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).

Art.35. -
(2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.

amenda ptr. ca nu ati avut asigurarea se incadreaza la clasa a III-a adica 6-8 pct. (420-560 lei). de unde 1000 lei?

nu se poate sa achitati partial din amenda (1/2 din cea ptr viteza) si sa contestati separat amenda ptr lipsa asigurarii. ori tot ori nimic. nu va vor primi banii la CEC sau banca.

agentii rutieri nu au cum sa verifice in trafic existenta asigurarii RCA intrucat nu au acces la o baza de date oficiala.

chiar daca pe site-ul CEDAM exista posibilitatea verificarii on-line a valabilitatii asigurarii RCA ptr un vehicul, baza de date respectiva nu este actualizata permanent si poti primi o amenda chiar daca ai acasa asigurarea obligatorie.

art. 101/1/18 sanctioneaza tocmai lipsa unui astfel de document pe care conducatorul auto este obligat sa il aiba asupra lui si nu acasa, astfel incat nu cred ca aveti sanse sa anulati amenda primita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis auto suspendat contralaura contralaura Buna ziua, Mi- a fost suspendat permisul pentru 30 zile (15.07.2012-15.08.2012) pentru depasire pe linie dubla continua, urmeaza sa il ridic in 16.08.2012, ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru neposedarea permisului csabici2 csabici2 buna seara! azi am fost amendat ca am condus pe drumurile publice fara permis de conducere la 6 puncte amenda 540 lei comform art 101/1/18 dar nu o gasesc ... (vezi toată discuția)
Neprezentare permis conducere organului de politie ddianna ddianna Buna seara Care este amenda ( daca exista ca si contraventie fapta) pentru neprezentarea permisului de conducere politistului la o verificare in trafic. ... (vezi toată discuția)