avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa radio tv de 960 pe firma
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa radio tv de 960 pe firma

Am primit azi o instiintare ca firma care are sediul intr-un apartament prin contract de comodat are de achitat taxa radio- tv pe 3 ani , in valoare de 960 ron si ca daca nu achita in 10 zile va fi deschis un proces.

M-ar interesa daca se poate contesta aceasta taxa abuziva, deoarece la sediul firmei este domiciliul unei persoane fizice cu un singur televizor care a achitat taxa pe persoana fizica si il foloseste in incaperea care nu este alocata prin comodat, fiind un apartament cu mai multe camere.

Deasemenea nu intra in obiectul de activitate al firmei utilizarea televiziunii ca mijloc de obtinere de fonduri ( mijloc recreativ sau sub alta forma) si nici nu exista vreun televizor cumparat prin firma vreodata.

La cat se poate ridica suma de achitat in situatia in care lasam lucrurile sa decurga de la sine si firma va fi actionata in instanta ? Se adauga onorariile avocatilor societatii radio tv si dobanzi ?
Cel mai recent răspuns: Cristia10 , utilizator 19:56, 23 Noiembrie 2012
Un prieten a avut de-a face cu aceeasi situatie in octombrie 2011. A trimis urmatorul raspuns dupa care nu a mai fost cautat de nimeni.

Va aduc la cunostinta faptul ca in perioada specificata de dumneavoastra societatea nu a detinut mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV, asadar nu am beneficiat de nici un serviciu prestat de catre Serviciul Public de Radiodifuziune.
Conform definitiei la care faceti referire, taxa pe care doriti sa o incasati ar fi pentru un serviciu de care societatea nu a beneficiat. Societatea avea dreptul, dar nu si obligatia de a beneficia de serviciile Radiodifuziunii.
Asadar nu am de gand sa platesc pentru ceea ce nu am primit.
De asemenea va aduc la cunostinta urmatoarele lucruri.
Prin Sentinta civila nr. 767/2008, in dosarul nr. 1428/33/2008, Curtea de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal - a admis actiunea reclamantei impotriva Guvernului Romaniei si a anulat prevederile cuprinse in art. 3, alin. 1 din HG nr. 977/2003 si ale art. 3, alin. 1 din HG nr. 978/2003.
Prin decizia nr. 2103, din 9 aprilie 2009, in dosarul 1428/33/2008, ICCJ a respins ca nefondat recursul declarat de Guvernul Romaniei si a anulat ca netimbrat recursul formulat de Societatea Romana de Radiodifuziune, in procesul prin care o firma din Cluj a cerut anularea taxei radio-TV.
Sunt astfel anulate, prevederile cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din Hotararile de Guvern nr. 977 si 978 din 2003, astfel ca microintreprinderile care nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV nu sunt obligate sa achite taxa instituita de lege pentru aceste servicii.
Aceste texte normative au fost considerate nelegale de catre instanta, fiind neconforme cu Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.
„Preluand trunchiat textul legal, Hotararile de Guvern atacate au stabilit ca persoanele juridice sunt obligate sa achite taxele radio-tv indiferent de calitatea acestora de beneficiar al serviciilor respective, cu toate ca normele constitutionale nu permit unui act normativ cu rang inferior, cum este o hotarare de guvern, sa depaseasca limitele stabilite de actul normativ superior, si anume legea.” (avocata Dana Revnic)
In hotararea luata sunt specificate urmatoarele:
Particularul in favoarea caruia s-a instituit dreptul nu poate fi obligat sa sustina prin contributia personala activitatea unui serviciu public si nu este admisibil ca dreptul sau constitutional la informare sa fie transformat indirect intr-o obligatie.
Este evident ca sfera de aplicare a scutirii lor trebuie sa acopere toate persoanele fizice sau juridice care nu au calitatea de beneficiari in sensul gramatical al acestui termen.
in interpretarea data de Guvern se denatureaza insusi sensul notiunii de taxa asa cum e ea definita in Legea finantelor publice, ca fiind suma platita de o persoana fizica/juridica pentru serviciile prestate acesteia de catre un serviciu public etc.
... in dispozitiile interne s-a stabilit in mod clar ca aceasta taxa incumba numai beneficiarilor celor doua servicii publice, notiunea de beneficiar fiind atribuita, atat in interpretarea oficiala, cat si in interpretarea gramaticala, logica si sistematica, numai subiectelor care sunt in mod direct destinatarii acestor servicii.
Din aceasta perspectiva cele doua hotarari ale Guvernului nu au aplicat in art. 3 alin. 1 in mod corect dispozitiile art. 40 din Legea nr. 41/1994.
Pentru toate aceste considerente de fapt si de drept, in lumina dispozitiilor art. 18 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, se va admite actiunea si se va dispune anularea prevederilor cuprinse in art. 3 alin. 1 din HG nr. 977/2003 precum si art. 3 alin. 1 din HG nr. 978/2003. Totodata, in temeiul art. 23 din aceeasi lege, se va dispune publicarea prezentei sentinte in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, la data ramanerii irevocabile a prezentei hotarari judecatoresti.
Sentinta civila nr. 185 a fost publicata in Monitorul Oficial , Partea I, nr. 318/09.05.2011.
Atasat gasiti Monitorul Oficial 318 si SENTINTA CIVILA Nr. 767 a Curtii de Apel Cluj.
Instantele au hotarat inca din 2008 (si au reconfirmat dupa apelul din 2009) ca aceste taxe nu pot fi aplicate persoanelor juridice care nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV.
Asadar consider ca nefondate si ilegale taxele la care dumneavoastra faceti referire.
Va multumesc.
Sunt in aceeasi situatie si inclin spre solutia de mai sus, cu precizarea ca in opinia mea, sumele datorate pana la publicarea in MO nu cred ca putem sa le "neutralizam".
In ceea ce ma priveste am primit notificare doar de la SRR nu si de la SRTV.
si eu sunt in acceiasi situatie - in instiintarea de plata am un mail si voi raspunde similar prietenului ... va tin la curent si as vrea sa aflu si eu ce ati rezolvat. Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa pentru servicii de radiodifuziune crysenc21 crysenc21 Buna ziua, pe adresa societatii unde sunt administrator a venit o notificare de plata a taxei de radiodifuziune pentru perioada martie-decembrie 2008? ... (vezi toată discuția)
Taxa radio bubu.g bubu.g Am o rugaminte ;daca ma poate lamuri cineva cu taxa radio;pana la urma decizia Inaltei Curti din aprilie 2009 este valabila tuturor societatilor ... (vezi toată discuția)
Taxa radio-tv Sanas Sanas Incepand cu 1 ian 2010 impozitul forfetar a exclus regula impozitului pt. microintreprinderi..... atunci taxa radio tv la ce valori se plateste.... deci ... (vezi toată discuția)