avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SALARIU MAXIM PENSIONARI ANGAJATI IN DOMENIUL PRIVAT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SALARIU MAXIM PENSIONARI ANGAJATI IN DOMENIUL PRIVAT

Buna ziua,
Pentru pensionarii angajati din domeniul privat exista limita de salariu?
Stiu ca pentru pensionarii angajatii in institutiile publice castigul salarial mediu brut este de 2117 lei.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:53, 8 Decembrie 2012
Pentru pensionarii - limita de varsta sau grad de invaliditate III - angajati din domeniul privat nu exista restrictie cu privire la cumularea pensiei cu salariu ...
Clitan a scris:
...Stiu ca pentru pensionarii angajatii in institutiile publice castigul salarial mediu brut este de 2117 lei.


1. Nu prea este asa cum spuneti dvs.

2.- Legea spune ca un pensionar pentru limita de varsta poate cumula pensia cu salariul primit de la buget daca pensia neta nu depaseste 2117 lei (in 2012).
- Salariul nu este limitat.

3. Pentru pensionarii de limita de varsta, angajati in sectorul privat, nu exista nici o restrictie privind cumulul pensiei cu salariul.
Art. 17 din Legea nr.329/2009 prevede :
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
....

Acest act normativ este aplicabil numai sectorului bugetar , nu si sectorului public ...

Art.118 din Legea nr.263/2010 dispune:
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

Din textul de lege reiese ca cumulul pensiei cu salariul nu este limitat la un anumit cuantum ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul salariu+pensie vdima vdima in ce conditti un pensionar se poate angaja fara a renunta la pensie (vezi toată discuția)
Pensionar angajat cu cim pe durata determinata MotreaMonicaGabriela MotreaMonicaGabriela Buna ziua, Va rog sa ma sprijiniti intr-o problema: Un pensionar care a renuntat la pensie este angajat cu contract individual de munca pe durata ... (vezi toată discuția)
Pensie si salariu !? gabri-ela gabri-ela Buna ziua, O intrebare am daca se poate. Persoanele care au iesit la pensie de drept pot sa aiba in acelasi timp si pensie si salariu, daca raman in campul ... (vezi toată discuția)