avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.I.M. ºofer pe comunitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.I.M. ºofer pe comunitate

Bună ziua.
Am avut o experienţă foarte neplăcută cu un angajator din RO (o ţeapă mai exact). Acum sunt în căutarea unui nou loc de muncă şi vreau să mă asigur că nu mai ajung în situaţia de a fi păcălit.
Cu alte cuvinte, vreau să ştiu ce ar trebui să conţină viitorul C.I.M. atunci când voi semna cu un nou angajator? Iată, punctual, câteva întrebări:
1. Care este cuantumul minim şi maxim al diurnei zilnice la care legea îmi dă dreptul? (suma exactă vă rog). Este diurna impozabilă? Se plătesc contribuţii din suma lunară?
2. Care este salariul minim pe economie, garantat în plată?
3. Angajatorul poate opri, lunar, o parte din salariu cu titlu de garanţie? Dacă da, în ce condiţii?
4. Care este perioada maximă în care eu trebuie să stau plecat de acasă?
Cam astea ar fi, în primă fază, nelămuririle pe care le am. Aştept un răspuns cât mai repede de la dvs.
Cu respect, Cristian, P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:03, 2 Septembrie 2012
1. Minim 13 lei si maxim nu exista, cu mentiunea ca din pct de ved al Codului fiscal aceasta cheltuiala este deductibila pentru firma in limita a 2,5x13 lei, deci nu cred ca veti primi mai mult de 32,5 lei.
2. Salariul minim garantat in plata este 700 lei brut incepand cu ianuarie 2012.
3. Doar daca exista un contract de gestiune conform Legii 22 din 1969.
4. Conform Codului muncii aert. 44, delegarea poate fi dispusa de angajator pentru o perioada de maxim 60 de zile calendaristice in 12 luni, cu posibilitatea prelungirii cu perioade succesive de 60 de zile calendaristice doar cu acordul salariatului.
Mulţumesc pentru răspuns, până acum.
Revin însă, tot la punctul 1.
Dau un exemplu: Viitorul angajator specifică în C.I.M. o diurnă de 32,5 lei/zi. Asta devine 975 lei/lună. Acuma, din suma asta, de 975 lei, statul îmi ia 16% impozit? ªi încă xx% (nu ştiu cât la sută) pentru contribuţii (sănătate, şomaj...)?
ªi suma asta este valabilă pentru orice deplasare (adică atât intern cât şi internaţional)? Pentru deplasări internaţionale, în ce monedă spune legea să fie plătită?

ªi de ce nu pot primi, ca diurnă, o sumă mai mare? Să înţeleg că implică costuri pentru angajator?
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
cri5tian, utilizator
Da, o valoare mai mare a diurnei fata de 2,5x13 implica costuri pentru angajator, nu pentru Dvs, deci daca angajatorul doreste, va poate acorda o valoare mai mare a diurnei.
In ce priveste nivelul diurnei externe, aceasta este diferentiata in functie de tara, si se plateste in eur/dolar conform HG.518/1995, tot in conditii de deductibilitate de 2,5x suma respectiva.
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
lilella777, utilizator
Ok. Căutând pe net, găsesc că suma maximă ce o pot primi cu titlul de diurnă, în ţările U.E. (cu excepţia BG), este de 75,47 €/zi (sumă deductibilă fiscal). Tocmai asta nu înţeleg eu... deductibilă înseamnă... ce? Se plăteşte impozit către stat? Contribuţii?
Mai pe înţelesul meu... C.I.M., perioadă nedeterminată, salariu de încadrare de 700 lei + diurnă de 60€/zi... câţi bani iau în mână şi cine şi cât plăteşte la stat (impozit + contribuţii).
Îmi cer scuze că sunt aşa ''greu de cap'', dar toate aspectele astea vreau să le înţeleg cât mai bine. 642€ pierduţi din cauza unor nesimţiţi e ceva, mai ales când nu ai alte surse de venit...
Mai exact, caut să înţeleg de ce se preferă (de către angajatori) menţionarea (în C.I.M.) salariului minim pe economie şi... atât? Dacă nu implică costuri suplimentare, de ce nu se menţionează şi diurna?

Alte discuții în legătură

Calcul diurna interna luminita_carmen luminita_carmen Buna seara, Doresc sa stiu care era cuantumul maxim acordat unui angajat pentru deplasari interne, respectiv diurna/zi in perioda 2009 - decembrie 2011 de ... (vezi toată discuția)
Cuantum diurna oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! Un salariat a mers într-o delegaţie în altă localitate, în interes de serviciu. Delegaţia a fost pentru orele 8 - ... (vezi toată discuția)
Diurna 2013 Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca socieatea inregistreaza pierdere diurna de 32,5 lei este deductibila fiscal ? (vezi toată discuția)