avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... despagubire in caz de deces a familiei in accident ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

despagubire in caz de deces a familiei in accident rutier unde soferul (nevinovat) este capul familiei si a supravietuit

am si eu o speta. am niste prieteni care au fost implicati intr-un accident rutier din care a rezultatt decesul sotiei, fiicei si al soacrei. soferul a scapat cu viata si a fost gasit nevinovat pentru producerea accidentului. se poate cere despagubire de la asigurarea rca? daca da .. cum se poate face asta.
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:06, 3 Septembrie 2012
Bineinteles,poate obtine despagubiri de la societatea asiguratoare.In acest sens este necesar deschiderea unui dosar de dauna,la care atasati copii dupa toate documentele(certificat deces, cerere de despagubire din partea urmasilor, bonuri de cheltuieli etc.)In functie de necropsie,si expertiza se va stabili gradul de vinovatie,apoi daca nu ajungeti la un consens cu asiguratorul veti inainta actiune in instanta.
Asiguarea RCA acopera toate daunele (materiale si morale) produse in urma accidentului.
Trebuie sa va constituiti parte civila in dosarul penal ce s-a deschis ca urmare a producerii accidentului.
Sa inteleg ca exista o hotarare judecatoreasca?Cine l-a declarat nevinovat?
Societatea asiguratoare are calitate de asigurator de raspundere civila delictuala.
Daunele materiale si morale , cerute si dovedite de catre partile civile sunt suportate de catre acesta societate , in limita plafonului legal.

Societatea asiguratoare poate fi introdusa in proces pana la citirea actului de sesizare si de inculpare (rechizitoriul ) sau poate interveni, prin propria-in vointa, in litigiul dedus judecatii , pana la terminarea cercetarii judecatoresti, prelaund procesul in stadiul in care se afla.


Potrivit dispozițiilor art. 54 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 „În cazul stabilirii despăgubirilor prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de autovehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului de răspundere civilă, în limitele obligației acestuia …”.

Totodată, conform dispozițiilor art. 55 alin. 1 din Legea nr. 136/1995 „Despăgubirile se plătesc de către asigurător persoanelor fizice sau juridice păgubite”.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de circulatie, dauna totala. dorel92 dorel92 Acum ceva timp am tamponat din spate o masina...un el si o ea in varsta de 60 de ani. A fost chemata ambulanta si politia, am mers impreuna la spital ptr ... (vezi toată discuția)
Despagubiri vatamare corporala prin accident rutier. polita asigurare Mihaela Enache Mihaela Enache in noiembrie 2009 s-a produs un accident rutier. soferul a fost scos de sub urmarire penala pt vatamarea corporala a unui biciclist, retinandu-se culpa ... (vezi toată discuția)
Executare sentinta penala- daune morale pt vatamare corporala din culpa kira.11 kira.11 Am fost inculpata intr-un proces penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutiei petrecut in urma cu 3 ani- in anul 2006 ; in luna ... (vezi toată discuția)