avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diminuare salariu : motivatie criza financiara si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diminuare salariu : motivatie criza financiara si rezultate societate

Societatea la care lucrez a intocmit un act aditional (prin acordul partilor) la CIM prin care ma pune sa accept diminuarea cu x% a salariului brut pe perioada determinata: daca un anumit indicator de profit al societatii va atinge o tinta scrisa in actul aditional va fi returnata diferenta de salariu intre cel initial si cel din actul aditional, daca nu salariul ramine neschimbat.
1. Chiar daca semnez, este legala aceasta prevedere?
Am citit pe forumuri ca diminuarea salariului poate fi legata de micsoarea orelor de lucru , a atributiilor, etc, deci direct legata de productivitatea mea individuala.
Cit de legal este argumentul micsorarii salariului datorita realizarilor slabe ale firmei (nu au fost facute publice si popularizate prin afisare sau pe site aceste nerealizari, ci doar este facuta referirea la criza internationala)?
Mai ales ca indicatorul dupa care se poate reveni la salariul dinainte de modificare poate fi usor adus la parametrii doriti de societate la data dorita de societate.
Inteleg sa se faca concedieri pentru a armoniza personalul cu productia existenta sau previzionata, dar a diminua salariul (chiar cu acordul partilor) la toata lumea , este legal??
Este evident ca firma se foloseste de actuala conjuctura pentru a forta reducerea cheltuielilor fara o justificare clara.
2. In actul aditional nu este trecuta o cifra exacta a salariului brut (scrie numai procentul de reducere); este suficient sau trebuie trecut in mod explicit salariul nou?
3. Daca motivatia acestei diminuari nu este acoperita de Codul Muncii, nu este o penalizare care trebuia sa aiba alti pasi?
4. Credeti ca o sesizare la ITM poate duce la rezultate favorabile angajatilor sau angajatorul este "acoperit"?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:08, 4 Martie 2009
contractul individual de munca nu este un contract unilateral, astfel incat angajatorul nu poate schimba clauzele fara acordul salariatului.
mai mult, art.41 din codul muncii, Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Salariul trebuie mentinat expres (valoare, moneda de plata) si nu ca procent.

singurul caz in care angajatorul poate modifica salariul fara acordul salariatului este ca si sanvctiune disciplinara.


In ceea ce priveste reducerea salariului, legislatia in vigoare prevede un minim salarial pt fiecare categorie de scolarizare si functie in parte. Un maxim nu este prevazut.
daca reducerea salariului nu incalca acest minim iar salariatul este de acord si semneaza actul aditional, este legal
Orice modificare a unuia dintre elementele c.i.m. impune incheierea unui act aditional la c.i.m.
Prin urmare, daca semnati un act aditional la c.i.m. prin care se reduce salariul atunci este valabil un astfel de act.

in practica, se trec sume fixe la salariu (de la 3000 lei la 2000 lei, spre exemplu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea salariului de incadrare. Ovisan Ovisan Buna! In luna martie a.c. datorita intrarii in pierdere a uneia din cele 2 sectii de productie ale societatii la care lucrez (mentionez ca deservesc ... (vezi toată discuția)
Diminuarea platilor anelle anelle ce lege da dreptul angajatorului sa diminueze salariile angajatilor cu pana la 20% ? Angajatorul zice nu diminuarea salariilor ci diminuarea platilor. Exista ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare Claudiu_Darius Claudiu_Darius In contextul crizei financiare multe firme recurg la diferite modalitati de reducere a costurilor. Printre acestea se enumera si reducerea salariului si ... (vezi toată discuția)