avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta vanzare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta vanzare apartament

Buna seara. Am cautat prin forum, am gasit cateva discutii pe marginea subiectului, dar nu prea m-am lamurit. Situatia noastra este asa: Un proprietar a solicitat eliberarea unei adeverinta ca nu are datorii, pe data de 04.09.2012. Noi pe 05.09.2012 afisam listele de plata aferente consumurilor din luna iulie. Ce ar trebui sa mentionam pe adeverinta ca sa nu ne trezim cu situatia in care noul proprietar va spune ca el a cumparat locuinta incepand cu 15.09.2012(de exemplu) si ca nu trebuie sa plateasca cota aferenta lunilor august/partial septembrie. Care e formularea corecta ? Administratorul spune ca va scrie pe adeverinta ca este achitata cota la intretinere inclusiv luna iunie.2012, ceea ce e adevart la data de 04.09.2012. Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:33, 11 Ianuarie 2013
Pe adeverinta trebuie mentionat adevarul. Daca sunt sume afisate pe lista de plata aferente intretinerii, reparatiilor, fondurilor, restantelor, penalizarilor..., suma acestora se consemneaza in adeverinta. Sigur ca, de preferat este ca vanzatorul sa achite totul si adeverinta sa reflecte faptul ca nu sunt debite pentru acel apartament.
Dar nu intotdeauna ceea ce este afisat pe lista de plata reflecta si realitatea. De exemplu daca in septembrie 2012 s-a facut o investitie, inlocuirea unui lift de 40.000 euro, iar contractul cu executantul prevede achitarea acestuia in 12 rate lunare egale, asociatia poate afisa luna de luna doar a 12-a parte din suma ce revine fiecarui proprietar. Daca in ianuarie 2013 vanzatorul achita tot ce este pe lista de plata, inseamna ca acesta a platit doar 4 rate si mai sunt de plata inca 8 rate. Ori acest lucru trebuie adus la cunostinta cumparatorului, direct la asociatie, daca vine sa se intereseze si pe adeverinta eliberata si necesara la perfectarea contractului de vanzare-cumparare. Vanzatorul si cumparatorul se pot intelege intre ei cu privire la plata acestei sume, dar ar fi o greseala sa nu stie cumparatorul de aceste 8 rate si dupa cumparare sa apara pe lista de plata ca suma la care sa fie obligat noul proprietar.
Se poate ca vanzatorul, pe langa prezentarea apartamentului, pentru obtinerea unui pret cat mai bun, sa prezinte cumparatorului liftul nou-nout, reabilitarea proaspata sau orice alta imbunatatire, dar fara a specifica faptul ca acestea nu sunt decat partial platite. Si asa apare cumparatorul aici pe forum si cere sa-l sfatuim cum sa procedeze, ca nu-i datoria lui, ca administratorul a afisat pe numele lui datoria, ca nu a stiut, ca nu era afisat...
Asadar adeverinta trebuie sa reflecte realitatea si sa cuprinda orice datorie, daca exista in sarcina acelui apartament, indiferent ca este repartizata sau inca nerepartizata pe ultima lista de plata.
Corect, sa stie cumparatorul ce cumpara. Dar vine acesta la asociatie? Ma tem ca nu.
Pe de alta parte, o lucrare, cum ar fi reparatia liftului, este contractata de asociatie si nu de proprietari, fiecare cu o bucatica din cheltuieli.

Costul lucrarii se imparte apartamentelor pe cota-parte indiviza, nu proprietarilor (cu nume si prenume). Asadar, noul proprietar va avea de platit obligatiile de consum propriu (cheltuieli repartizate pe numar de persoane, cheltuieli privitoare la consumurile contorizate), dar si cheltuieli pentru proprietatea comuna care se impart pe cota-parte indiviza.
In momentul cand un apartament se vinde, se vinde cu tot cu cota-parte indiviza din proprietatea-comuna, deci noul proprietar preia, o data cu apartamentul, si obligatiile privitoare la cota-parte indiviza in posesia careia intra, deci reparatiile in curs.

Vechiul proprietar nu a facut intelegere de plata pana la sfarsitul achitarii lucrarii cu asociatia, nu a facut contract in nume propriu asupra acestei plati. Daca ar fi fost asa, atunci, da, avea obligatia sa plateasca pana la finalizarea platii.

Dar, sigur, e bine ca noul proprietar sa fie informat cu ce il asteapta ca plata.
elga50 a scris:

Dar, sigur, e bine ca noul proprietar sa fie informat cu ce il asteapta ca plata.

Si da si nu,
In primul rand vanzatorul se angajeaza prin contractul de vanzare cumparare ca a prezintat situatia reala a proprietatii vandute, ca nu exista vicii ascunse.

Apoi, asociatia de prprietari elibereaza adeverinta care reprezinta dovada achitarii la zi a contributiilor catre asociatia de proprietari.

Atat in contract cat si in adeverinta,se vorbeste de cheltuieli - obligatii de plata existente, ce au survenit pana la momentul tranzactiei.

Cumparatorul oricum este constient ca oricand pot sa apara obligatii de plata viitoare.
Situatii sunt multe:
- a doua zi dupa tranzactie se decide reparatia liftului
- a fost decisa reparatia liftului cheltuielile nu au fost inca puse pe liste
- sau chiar liftul este in curs de reparatie si doar jumatate din cost a fost platit
- asociatia are lipsuri in gestiune si acestea vor trebui acoperite
etc.

Multe poti fi considerate vicii ascunse, nu numai cele ce tin de bani; chiar si faptul ca vecinul de deasupra te inunda regulat.


Putem considera un vid legislativ acest aspect- situatia financiara a asociatiei de proprietari, insa pentru a-l acoperi ne-am complica prea mult.

Cumparatorul are sarcina de a se interesa atat de situatia actuala a asociatiei si de eventualele obligatii viitoare.

Deci da, este bine ca noul proprietar sa fie informat despre ce il asteapta(in viitor), insa legal nu exista prevederi in acest sens.

Pai domnule @grandanat, in conitiile ultimei propozitii, nici sa mor nu pot, ca de, legal nu exista prevederi in acest sens...
Dvs. ziceti bine, insa asa cum afirmati mai sus, daca ar fi prevederi pentru fiecare situatie in parte, ne-am complica de nu ne-am vedea si nu sunt convins ca s-ar acoperi prin aceasta cumplita masura, toate situatiile din practica. Legea actuala, nu zic ca este perfecta, dar lasa la latituduinea as. prop. o multime de libertati pentru o cat mai buna functionare in practica. Eu zic ca este bine, adica as. prop. sa-si faca propriile regulamente (sigur perfectibile si acestea) astfel incat toti proprietarii sa fie multumiti - ceea ce cu foarte mare greutate se va intampla. Totdeauna vor fi nemultumiti de una, de alta... Trebuie pastrat un echilibru daca se poate, iar masurile pe care le ia as. prop. sa nu fie partinitoare. Intreb: unde gasiti acest lucru in orice societate l-am cauta?
Atat @adriantot cat si @elga50 - nu ca ar fi dansii moderatorii acestui forum, au dat solutii pertinente si de bun simt in legatura cu titlul topic-ului - cu care sunt de acord in totalitate. De asemeni, dvs. @grandanat, aveti dreptate si argumentati foarte bine subiectul propus si nu numai. Asa este, traiul la bloc este destul de complicat, iar cei de la as. prop. trebuie sa fie constienti ca situatia fiecarui proprietar trebuie tratata cu cea mai mare atentie si intelegere.
Pot sa va spun in final ca intr-adevar, la o actiune de vanzare / cumparare a unei locuinte, la sediul as. prop. trebuie sa fie prezente ambele tabere, sa li se aduca la cunostinta toate aspectele trecute, prezente si eventual viitoare ( indecsi apa, situatia sigiliilor, etc), iar pe acea adeverinta sa se stipuleze acest lucru. Poate exagerez, dar am mai spus aici pe forum - intr-o asemenea situatie la noi in asociatie, vanzatorul s-a inteles cu cumparatorul sa-i lase spre folosinta o mica instalatie de cablu TV-internet pe care acesta o facuse in schimbul achitarii unei sume de cca. 100 lei (costurile ultimei luni). Desi au fost de acord, in prezenta noastra, noul proprietar nu a achitat nici pana astazi aceasta suma (sunt cam 4 ani de la eveniment), astfel incat aceasta suma a fost imputata administratorului care a eliberat adeverinta. Deci a fost vorba de o suma de-a dreptul modica, dar daca ar fi fost vorba de o suma mai mare... Ei, din toate aceste intamplari, tragem invataminte si incercam ca pe viitor sa le evitam. Noi procedam la calcularea in avans a tuturor obligatiilor de plata (fondul de rulment a ramas la o valoare insuficienta cheltuielilor actuale), mentionam acest lucru pe adeverinta si sa nu zic ... nu am mai avut evenimente nedorite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Achitare datorii ioanadoljenco ioanadoljenco Buna ziua, In sept 2011 sora mea a achizitionat un apartanemt. La predarea apartamenului fostii proprietarii aveau obligatia sa achite toate datoriile, insa ... (vezi toată discuția)
Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, platite pana la data vanzarii apartamentlui conjoint conjoint Vara aceasta,in cadrul A.G a asociatiei de proprietari a fost constituit un fond in vederea achitarii datoriilor esalonate pe 12 luni catre furnizorul de ... (vezi toată discuția)