avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Iesire actionar din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Iesire actionar din firma

Buna ziua,
stie cineva daca este posibil ca intr-o societate comerciala in care sunt 2 actionari, unul cu 30 % care este si ad-tor si celalalt cu 70%, cel cu 30% sa iasa din firma fara a fi nevoie de hotararea AGA?
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 18:19, 5 Septembrie 2012
Vinde partile sociale pe care le detine unei alte persoane si se inregistreaza la Registru comertului modificarea actului constitutiv cu noua formula a asociatilor !
Multumesc, presupun ca asta se poate face si la notar, nu?
Nu, nu poate fara hotararea adunarii generale. Asta tocmai ca nu este o societate pe actiuni, ci este un SRL, societate de persoane care se bazeaza pe increderea reciproca(cel putin in carte, in realitate stam altfel)
ART. 202
(1) Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.
(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
ContSters259670, utilizator
pai aici e problema, ca actionarul majoritar care are 70% nu vrea iesirea celuilalt; mi se pare totusi ciudat ca nu se poate unilateral. Cel care are 30% de ce nu poate ceda partile lui cui vrea el? de ce trebuie acordul celuillat?
Stiti, e ca in viata, ganditi-va ca ati fi casatorita si intr-o dimineata ati gasi in pat un alt barbat, pentru ca sotul d-voastra s-a saturat, a plecat si a adus pe altcineva.... Nu se poate, trebuie divort, adica tribunal:
ART. 226*)
(1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
#M25
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.
#CIN
*) Conform art. 18 pct. 21 şi art. 82 din Legea nr. 76/2012 (#M26), începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (1 septembrie 2012), la articolul 226 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
#M26
"c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai apelului."


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din firma (srl) andreeabma andreeabma Buna seara,as dorii sa imi spuneti pasii care trebuie urmati pentru a iesi dintr-o firma ,unde sunt atat actionar cu 50% cat si administrator.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat ciuleandra ciuleandra Am o problema si anume vreau sa ies dintr-o societate unde sunt si administrator pentru ca m-am despartit de asociatul meu...eram si iubiti :( si acum el nu ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)