avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu þeava/coloana de scurgere la bucãtãrie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu þeava/coloana de scurgere la bucãtãrie

Locuiesc într-un bloc de 4 etaje cu 100 de garsoniere (există asociaţie de proprietari). Coloana de scurgere la bucătărie deserveşte10 garsoniere. Mereu sunt probleme (se înfundă) şi toată apa uzată menajeră refulează prin ghiuvetă producându-mi pagupe mie şi vecinilor de sub mine. Am încercat să desfundăm coloana (din garsoniera mea) însă fără succes. Vă rog frumos să mă ajutaţi cu privire la:

1. Ce pot să fac în condiţiile în care vecinii deserviţi de coloană nu fac nimic pentru a remedia problema, nu permit întrarea instalatorului în garsonieră şi refuză să contribuie la plata remedierii problemei? Eu nu sunt dispus să suport cheltuielile cu remedierea problemei...

2. Ce poate face preşedintele asociaţiei de proprietari în acest sens?

3. Unii vecini nu permit accesul în locuinţă, ce măsură poate lua preşedintele as. de propr. în acest sens?

4. Nu există fond de reparaţii (locatarii abia plătesc curentul etc.), ce se poate face?

5. Dacă plătesc eu, cum îmi recuperez banii? Ce acte trebuie să fac pentru a-i recupera?

6. Pentru schimbarea coloanei care sunt paşii legali? Dacă refuză proprietarii schimbarea coloanei ce poate face preş. asoc de propr./administratorul/comitetul executiv?

7. Dat fiind faptul că apa s-a infiltrat prin perete şi i-a distrus plafonul vecinului de sub mine, se poate îndrepta împotriva mea în condiţiile în care cunoaşte problema cu coloana de scurgere?

Vă rog să mă ajutaţi fiindcă sunt disperat!

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:01, 5 Septembrie 2012
Aceasta problema este de competenta presedintelui asociatiei de proprietari, acesta poate da un praviz de 5 zile proprietarilor care nu permit repararea partilor comune, conform Legii 230/2007 Art. 15, pentru a permite interventia instalatorului.
Daca nu exista fond de raparatii, poate lua banii din incasarile de la cotele de intretinere, remediaza problema si cheltuiala o repartizeaza pe cota-parte indiviza tuturor proprietarilor.
Trebuie verificat intregul sistem de scurgere pe acea coloana incepand cu subsolul si pana la nivelul dv. E posibil sa fie o zona mai incarcata unde se formeaza dopuri. De asemenea locatarii trebuie sa lase inauntru locuintei instalatorul sa bage "sarpele" pe coloana de scurgere.
Sunteti oameni civilizati, ce naiba, stati cu mizeria sub nas si nu sunteti in stare sa faceti minimul posibil?
Presedintele asociatiei trebuie sa anunte cu maxim 5 zile inainte ca vine cu instalatorul, iar cine nu se conformeaza sa-l puna la plata intregii lucrari. Faceti un pic de presiune atat pe presedintele asociatiei, pe administrator, cat si pe vecinii indolenti.
Discutati cu presedintele asiociatie de proprietari sa apeleze la o firma de instalatii sau la mai multe. Sa obtina devize de lucrari intocmite de acestea. Sa analizeze aceste devize si impreuna cu membrii comitetului sa aleaga una din aceste firme.
Sa repartizeze costul lucrarii pe urmatoarea lista de plata, conform legii, proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament.
Sa inceapa a incasa de la proprietari si sa cheme firma selectata sa efectueze lucrarea cand aduna o parte din bani..., daca nu este mare urgenta.
Daca este urgenta mare si maine se infunda iar coloana, sa opreasca imediat alimentarea cu apa de la subsol. Sa cheme imediat firma selectata si sa schimbe intreaga instalatie cu coloane noi, mai mari in diametru, inlocuind coturile vechi...
Intrarea in apartamente se face pe usa deschisa de proprietar de bunavoie sau pe aceeasi usa sparta de vecini pentru ca este o avarie, o urgenta...
Cei care platesc sumele afisate pe lista de plata, de bunavoie sunt de felicitat, iar cei care nu platesc vor suporta penalizari, actionarea in insatanta si supararea vecinilor.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu un vecin care impiedica accesul la tevile comune adiushu adiushu Buna seara.Am o problema cu vecinul de la parter din cauza caruia teava de scurgere de la bucatarie nu poate fi schimbata. De cateva luni scurgerea la ... (vezi toată discuția)
Chiuveta infundata de vecina claudiacsep claudiacsep ce sa fac cu vecina de la parter ca a pus dop la scurgerea de la ghiuveta si nu mai pot folosi apa de la bucatarie ?ce sa fac sa merg la politie ?eu stiu ca nu ... (vezi toată discuția)
Desfundare/inlocuire coloana de scurgere comuna la bloc Lidia2012 Lidia2012 Buna seara. Detin o garsoniera care de cativa ani este inundata. Anul acesta este a doua oara. Au fost probleme in garsoniera de la etajul superior - teava ... (vezi toată discuția)