avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desfundare/inlocuire coloana de scurgere comuna la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desfundare/inlocuire coloana de scurgere comuna la bloc

Buna seara. Detin o garsoniera care de cativa ani este inundata. Anul acesta este a doua oara. Au fost probleme in garsoniera de la etajul superior - teava sparta, infundata ...- dar, un instalator a identificat coloana de scurgere pe verticala a blocului ca fiind cauza inundatiilor. Coloana care pleaca, desigur, in garsoniera de la etajul superior. Intrebare: Cine trebuie sa desfunde sau inlocuiasca acea coloana a blocului, comuna? Asociatia sau proprietarul garsonierei de deasupra garsonierei mele? ...Cum se poate sti daca acea coloana este doar infundata sau este si fisurata si trebuie schimbat? Asociatia nu se implica, spunand ca trebuie sa se ocupe proprietarul iar proprietarul spune ca nu el trebuie sa faca treaba Asociatiei. Intre timp, eu sunt mereu inundata si nu stiu cum sa procedez. Pe cine at trebui sa chem in judecata? Ah, am uitat. Asociatia nu recunoaste opinia instalatorlui, dar nici nu vine cu alt instalator pentru o alta expertiza/opinie. Nu ar fi obligatia Administratorului, a Presedintelui Asociatiei de Proprietari ? Sper sa-mi raspundeti. Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
Lidia2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:45, 31 Octombrie 2014
Obligatia apare dupa ce faceti o plangere scrisa, solicitand administratorului sa efectueze constatrea/remedierea/stabilirea cauzei .Functie de rezultat, veti sti care este urmarea (asociatia pentru partea de instalatie comuna sau proprietarul pentru partea sa ori ambii).
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
nucu$, utilizator
Problema este ca Presedinta Asociatiei nu doreste sa cheme pe nimeni pentru a se vedea care este cauza (ca ar fi problema proprietarilor ), in acelasi timp contestand opinia a 2 instalatori adusi de proprietarul garsonierei de deasupra, care au indicat coloana de scurgere a blocului, iar proprietarul spune ca nu e obligat sa faca treaba Presedintei, respectiv Administratorului. Iar eu raman cu inundatiile. Si atunci eu intreb: a cui este obligatia legala de a se ocupa de aceasta problema .? Avem un Administrator platit de noi toti, dar care fara acordul Presedintei nu face nimic...Iar la mine in garsoniera imi ploua efectiv din tavan. Poate ar trebui sa sesizez Primaria , Serviciul Asociatii de proprietari ? Am o studenta -chirias in garsoniera, care nu poate locui in conditii insalubre, iar eu nu pot zugravi pana nu se remediaza cauza. Chirias pentru care platesc si impozit si cota pentru sanatate...Chiar nu stiu ce sa fac sau cui sa ma adresez.
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2014
Lidia2012, utilizator
Doamna, daca doi instalatori au spus ca e vorba despre coloana comuna, iar presedintele contesta, fara sa fi fost de fata, parerea celor doi, nu ramane decat sa aduca el un instalator in care are incredere.

Asociatia de proprietari administreaza proprietatea comuna, adica intretine, repara si modernizeaza aceasta proprietate, inclusiv tot sistemul de tevi, conducte verticale si "T-uri" care trec prin apartamente.

Faceti o cerere scrisa catre presedintele de asociatie si aveti grija sa fie si inregistrata in registru, pentru reparatia coloanei comune de scurgere.
Presedintele are obligatia sa remedieze problema.
Dna. Elga, exact asa i'am spus si eu. Daca nu recunoaste opinia celor 2 instalatori, sa aduca ea pe altii. Dar ea spune ca nu doreste sa ªse bageª in problema pe care fiecare proprietar trebuie sa si'o rezolve singur si ca daca va fi si de la coloana ea va plati partea comuna. Dar ca ea nu va aduce pe nimeni. Si atunci suntem blocati .Pe de o parte, contesta opinia celor 2 instalatori adusi de proprietar, pe de alta, nu aduce ea alti instalatori. Sa reclam unde aceasta situatie care are totusi caracter de urgenta ?...A propos, a fost de fata la constatare, dar spune ca acea coloana este infundata de altii, nu de ea si de aceea, cei care infunda, sa desfunde !
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2014
Lidia2012, utilizator
Cine trebuie sa desfunde sau inlocuiasca acea coloana a blocului, comuna?

Coloana parte comuna intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari
Nu ar fi obligatia Administratorului, a Presedintelui Asociatiei de Proprietari ?

Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie,care in conformitate cu disp L nr 230/2007
Art. 31
(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.

In situatia expusa,notificati oficial presedintele de asociatie cu obligatia remedierii deficientei existente la instalatia parte comuna,sub sanctiunea obligarii la cheltuieli aferente solutionarii prin instanta de judecata
Daca presedintele de asociatie nu raspunde in termenul notificat,initial sesizati oficial serviciul specializat din primarie cu solicitarea verificarii situatiei si eventual a aplicarii disp L nr 230/2007
art
Art. 32


(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Ulterior ,daca situatia nu se remediaza,va revine dreptul sa formulati actiune in instanta,
unde puteti solicita acoperirea prejudiciului cauzat si daune
Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire coloana de scurgere defecta Lidia2012 Lidia2012 Buna seara. Sunt inundata an de an (anul acesta deja a 3-a oara !) de la o conducta de scurgere aflata sub pardoseala garsonierei de la etajul de deasupra. ... (vezi toată discuția)
Desfundare/inlocuire coloana de scurgere comuna a wc-urilor mirelae2002 mirelae2002 Buna ziua. Sunt proprietara unui apartament la etaj 8 din 10. Proprietarii de la etajul 9, care ma inunda anual de cateva ori pe an, au scurgerea de la wc ... (vezi toată discuția)
Probleme cu þeava/coloana de scurgere la bucãtãrie FloLes FloLes Locuiesc într-un bloc de 4 etaje cu 100 de garsoniere (există asociaţie de proprietari). Coloana de scurgere la bucătărie deserveşte10 garsoniere. Mereu ... (vezi toată discuția)