avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... respingere dosar pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

respingere dosar pensionare


Buna ziua !
Socrul meu a lucrat cu ani in urma la MASINI UNELTE BACAU INTRE anii 1976 - 1993 in functia de lacatus a mers pentru o adeverinta din care sa reiasa vechimea locului de munca , si domeniul . Acestea au fost mentionate ca fiind incadrate in grupa II DE MUNCA CONFORM PREVEDERILOR ORDINULUI NR 50/1990 , PUNCTUL 3 ANEXA 2 POZITIA 160 cu activitate 100%, in total 16 ani 8 luni si 18 zile . A depus dosarul de pesioanare la varsta de 60 de ani si 2 luni. Dosarul a fost respins deoarece nu a fost valorificata adeverinta eliberata in anul 1999 de la MASINI UNELTE cu mentiunea CA FUNCTIA AVUTA RESPECTIV LACATUS NU SE REGASESTE LA PUNCTUL 160 DIN ORDINUL 50/1990.
Ordinul 50/1990 gasit pe net se termina la punctul 138.
Puteti sa imi trimitei completarea ordinului ?
EXISTA POSIBILITATEA SA MEARGA LA FIRMA UNDE A LUCRAT SI SA CEARA O NOUA ADEVERINTA CU DOMENIU ACTUALIZAT NOILOR MODIFICARI AL ORDINULUI 50/1990?
Pot face contestatie in acest context?
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 16:05, 28 Martie 2013
puteti sa va adresati tribunalului de domiciliu al tatalui importiva deciziei de respingere
Sigur, este dreptul dumnealui. Perioada lucrata in grupa serveste la reducerea varstei de pensionare si la calculul punctajului la pensie. Reducerea varstei pentru lucru in conditii de grupa a II se face in baza art 55 tabelul 1 din Legea 263 din 2010. In cazul dumnealui reducerea varstei este de 3 ani si 6 luni. Este bine sa stiti ca poate beneficia de aceasta reducere pe baza adeverintei in originakl si numai daca are stagiul complet de cotizare la pensie.
Art. 126 din HG 257 DIN 2011
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin detinatori legali de arhiva se intelege creatorii si detinatorii de documente, in sensul art. 4 din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
;;;;
;;;
LA DOSARUL DE PESIONARE A DEPUS O ADEVERINTA DIN ANUL 1990

EXISTA POSIBILITATEA SA MEARGA LA FIRMA UNDE A LUCRAT SI SA CEARA O NOUA ADEVERINTA CU DOMENIU ACTUALIZAT NOILOR MODIFICARI AL ORDINULUI 50/1990?

UNDE GASESC ORDINUL NR 50/1990 , PUNCTUL 3 ANEXA 2 POZITIA 160 TOTATE GASITE PE NET SUNT PANA LA PUNCTUL 143

Stimata doamna, si noi ne lovim de aceeasi problema cu aceeasi firma. Tatalui meu i-au eliberat o noua adeverinta in acest an. Inainte de eliberarea acestei adeverinte, am ajuns cu contestatia la comisia centrala de solutionare a contestatiilor de la CNPAS, unde durata de evaluare a dosarelor poate ajunge si la 3 ani!!!
Noi am primit raspunsul mai repede, insa a fost negativ, deoarece Comisia a dispus ca prin incadrarea in punctul 160 tatal meu si-a desfasurat activitatea in zidarie, iar obiectul de activitate al IMU era constructia de masini unelte, deci nu poate fi valorificata grupa.
Tatal meu a depus un nou dosar de pensie la bacau, adaugand si adeverinta eliberata anul acesta. In functie de raspunsul pe care il vom primi, vom decide daca vom actiona IMU si casa judeteana in instanta. Daca doriti, poate reusim sa colaboram, deoarece o actiune colectiva are mai multe sanse de reusita.
Mult noroc!
asa cum ati postat la data de 05.09.2012, rezulta ca incadrarea in grupa II de munca a fost facuta in baza Ordinului 50/1990 , Pct. 3, Anexa 2, Pozitia 160
Din Pct 160 rezulta: "Personalul de la LOCURILE DE MUNCA sau ACTIVITATILE cu conditii de munca nocive, grele sau periculoase..."
La pct 3 din Ordin se specifica:

" 2. În grupa II de munca se încadrează locurile de munca, activităţile şi categoriile profesionale cuprinse în anexa nr. 2".
Asta inseamna ca sunt 3 lucruri total diferite care se pot incadra in grupa superioara de munca.
Ori, cum in Adeverinta tatalui dvs era foarte clar mentionat Pct 3 din Ordin, inseamna ca unitatea a incadrat atat LOCUL DE MUNCA cat si ACTIVITATLE din acel loc de munca.
Exemplu: daca in acel loc de munca (hala, linii tehnologice, etc) lucra un contabil, si acea persoana beneficia de grupa de munca intrucat isi desfasura ACTIVITATE in LOC DE MUNCA NOCIV.
*** Nu mi se pare pertinenta respingerea temeiului legal al incadrarii in grupa II, de catre Casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctul 160 din ordinul 50/1990 SimonaTpl SimonaTpl Buna ziua. Ce prevede punctul 160 din Ordinul 50/1990? Nu gasesc nicaieri acest punct. in resursele disponibile online, am gasit informatii doar despre ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de munca respinsa pe motiv ca functia de strungar nu se regaseste in temeiurile legale invocate in adeverinte eagle_free eagle_free Buna seara! Unchiului meu i-a fost respinsa cererea de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei, pe baza grupei a II-a de munca, ca urmare a ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 50/1990 grupa 2 de munca amy1890 amy1890 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa gasesc grupa de munca corecta a mamei mele care a lucrat la MASE PLASTICE la fostele IPP-uri mai multi ani. Asi dori sa-mi ... (vezi toată discuția)