avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilier juridic

un coleg, daca nu este angajat ca si consilier juridic (este numai consilier in cadrul unui serviciu), absolvent al facultatii de drept din 2008 si practicant o perioada ca si consilier juridic, se poate inscrie in Consiliul consilierilor juridici? acesta reprezinta si unitatea unde lucrez in instanta in toate procesele. adre dreptul de a purta roba in proces?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:01, 3 Noiembrie 2012
Ocupatia de consilier juridic este reglementata de Legea 514 din 2003. Va trebui sa fie stagiar in prima faza , neavand dreptul de a reprezenta unitatea in instanta. Numai dupa definitivarea acestuia in functia de consilier juridic are acerst drept.
scuze, dar nu sunt lamurit. colegul este de profesie jurist, fiind absolvent al facultatii de drept.
Va recomand sa cititi actul normativ invocat si va veti lamuri. Chiar daca este absolvent de drept ,trebuie sa se inscrie in Colegiu consilierilor juridici ca stagiar. Dupa 2 ani poate sa-si de definitivatul pe functie este un examen, caz in care il ia atunci devine consilier cu drepturi depline.
Art. 13

(1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie si la tribunale ca instanta de fond, la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale.

(2) Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instantele judecatoresti de toate gradele, la organele de urmarire penala, precum si la toate autoritatile si organelle administrative cu atributii jurisdictionale.

Art. 14

Consilierul juridic este obligat ca, in concluziile orale sau scrise, sa sustina cu demnitate si competenta drepturile si interesele legitime ale autoritatii sau persoanei juridice pe care o
reprezinta si sa respecte normele de deontologie profesionala prevazute in legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si statutul acestei profesii.

Atata vreme cat nu este angajat ca si consilier juridic, nu se poate inscrie in Colegiu. In Colegiu se inscriu doar persoanele care intrunesc in mod cumulativ cateva conditii, printre care absolvent al facultatii de drept, angajat ca si consilier juridic (stat sau privat, nu conteaza).
Deocamndata, daca reprezinta unitatea, o face prin mandat. Nu are drept sa poarte roba. Dupa intrarea in vigoare a NCPC conducatorul unitatii va trebui sa ia o decizie, in sens ca atributiile mandatarului vor fi considerabil reduse.

Alte discuții în legătură

Un consilier juridic ce nu este inscris in nicio asociatie poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad? aleodor27 aleodor27 Un cons. jur. cu vechime de peste 5 ani in specialitate, dar care nu a fost si nu este inscris in nicio asociatie/colegiu al cons. jur. si care isi desfasoara ... (vezi toată discuția)
Colegiul consilierilor juridici lia19. lia19. Buna ziua .Va rog sa ma mai ajutati si pe mine cu un raspuns.O persoana este consilier juridic din anul 2006 luna Octombrie pana in prezent.Nu a fost inscrisa ... (vezi toată discuția)
Angajare ca jurist la firma privata NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, Un absolvent al Facultatii de Drept Al. I. Cuza din Iasi, care a profesat in alt domeniu, se poate angaja in acest moment ca si jurist in cadrul ... (vezi toată discuția)