avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie fara acordul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie fara acordul meu

vecinii proaspat mutati au efectuat niste lucrari de modernizare a casei. stau la etajul 1 la casa, iar sub mine stau noii vecini. in trecut s-a mai facut o camera de catre vechii proprietari dar ilegal. aceasta camera se afla in prelungirea casei, iar deaaupra ei este un pod care ne apartine in mod legal inca de la cumpararea locuintei.

acum noii vecini dores sa inlocuiasca structura acelui pod respectiv a tavanului despartitor fara sa ne ceara acordul. intrebarea este daca e legal ceea ce fac? odata punand la socoteala faptul ca nu au acte pe aceea camera si faptul ca trec de proeietatea lor cum ar venii si intra pe a mea pt a inlocuii podul fara acordul meu?
Cel mai recent răspuns: annette31 , utilizator 10:56, 8 Septembrie 2012
Nu au voie sa faca asa, puteti cere demolarea constructiei
LEGE nr. 50 din 29 iulie 1991 (**republicata**)(*actualizata*)
privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii


Prezenta forma actualizata este valabila incepand cu data de 27 Iulie 2012, pana la data de 07 Septembrie 2012


ART. 3
(1) Construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru:
a) lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora, cu excepţia celor prevăzute la art. 11;
b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate;
c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, reţelele şi dotările tehnico-edilitare, branşamente şi racorduri la reţele de utilităţi, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de instalaţii de infrastructură, lucrările pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente;

In primul rand, ei trebuie sa faca demersuri pentru obtinerea autorizatiei de construire. In certificatul de urbanism ar trebui sa se specifice faptul ca este necesar acordul dvs, intrucat sunteti coproprietari.
Ati putea sa va interesati la Primarie, daca dansii au autorizatie de construire; puteti face reclamatie.
Asa cum a spus si Deca Lex, in cazul in care ei au ridicat constructia fara autorizatie puteti cere demolarea .
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
annette31, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsuri.

Ei spun ca executa lucrarile cu un "Expert" dar nu mi-a prezentat vreo autorizatie de reconstructie sau macar sa imi ceara acordul pentru a modifica podul deja existent.
Nu are relevanta, eu zic sa verificati la Primarie daca sunt in regula cu actele. Pentru orice actiune pe care dansii o fac cu privire la imobil asupra caruia si dvs.sunteti proprietari, ei trebuie sa aiba acordul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatii... alina_cj alina_cj Buna ziua, Trebuiesc anumite autorizatii pt modernizarea unei cladiri, depozit? (vezi toată discuția)
Constructie gard provizoriu stefma stefma pentru construirea unui gard provizoriu trebuie autorizatie de constructie de la primarie? (vezi toată discuția)
Este voie sa se schimbe destinatia acoperisului in mansarda fara autorizatie de constructie? SuperMAN SuperMAN Parintii mei au construit un garaj cu acoperis inalt care ulterior l-au transformat in mansarda dar fara sa modifice structura de rezistenta a garajului si ... (vezi toată discuția)