avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul de cotizare

Stagiul militar de 18 luni pe care l-am efectuat la Marina este considerat stagiu de cotizare pentru pensie? Dar cinci ani lucrati in conditii speciale de munca cat inseamna ca stagiu de cotizare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:28, 12 Septembrie 2012
Da, este cosiderat stagiu de cotizare. In principiu, pentru fiecare an de conditii speciale se acorda 3 luni; exista un ordin MApN, voi verifica, dar mai dati amanunte (unde ati lucrat in conditii speciale?).
Stagiul militar este stagiu asimilat si intra in total stagiu de cotizare si stagiul complet de cotizare,doar la pensia de limita de varsta si in cea de invaliditate.
Nu intra in calculul pensiei anticipate si anticipate partiale si nici in stagiulul complet cerut de lege,pentru astfel de pensii.

La anii de conditii speciale se acorda o perioada suplimentara la vechimea in munca de 6 luni la un an.

Legea 263/2010

Articolul 18

Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
a)3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
b)6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor gr.i,,,la stagiu complet, art.3 lit.r/l263/2010 ContSters290116 ContSters290116 GRUPA SPECIALA se calculeaza pentru ceea ce este STAGIU COMPLET in vederea iesirii la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei? Cu drepturile ... (vezi toată discuția)
Solicitare referitor drept de pensie militara pentru sgv conform legii 263/2010 romica66 romica66 Buna ziua, Ma numesc Nicolae Romulus Filip, am fost angajat ca militar pe baza de contract/sgv si am fost trecut in rezerva pe data de 4 aprilie 2009, la ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si grupa a-ii-a DL-Costache DL-Costache Buna ziua, Am implinit varsta de 60 de ani in luna Mai. Am 41 de ani si 4 luni vechime in luma Mai si am grupa a-II-a 6 ani si o zi. Cei de la casa de ... (vezi toată discuția)