avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Ce autoritate poate obliga o persoana sa isi ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Ce autoritate poate obliga o persoana sa isi sterilizeze pisica ?

Buna ziua. Ma confrunt cu o situatie aparent haioasa dar deranjanta. In momentul de fata in gradina mea personala convietuiesc 8 pisici, toate fiind puii pisicii vecinului, care refuza sa o sterilizeze. Mentionez ca eu personal mai am 3 pisici, iar "pisica mama" a vecinului tocmai a mai facut o noua tura de pui care cu siguranta se vor alatura celor 8. I-am spus de nenumarate ori vecinului sa o sterilizeze, insa evident nu ne-a bagat in seama. Intrebarea mea este daca este vreo autoritate care sa il poata obliga sa o sterilizeze si careia sa ma pot adresa?
proiectul legislativ care propune sterilizarea cainilor cu si fara stăpân, asteapta de vreo 5 ani in Parlament si a fost initiat de senatorul Marius Marinescu.
Autoritatea unitatii administrative locale unde locuiti are autoritatea de a emite hotarari de consiliu local care sa oblige locuitorii la sterilizarea animalelor
Un caine, chiar de talie mica, crescut de mic pe terenul pe care il detineti, sigur ca nu va accepta niciodata o asemenea situatie deranjanta. Chiar maidanez fiind, poate fi dresat cand si pe unde poate avea acces in gradina in prezenta/lipsa stapanului sau. Astfel, micile feline vor cauta alte cai de acces sau locuri de convietuire.

Sa nu va faceti iluzii: edilii locali nu pot emite un act prin care sa oblige proprietarii de animale de companie sa faca asta – s-a incercat, pe ici pe colo, si au ajuns in instanta, unde au cam pierdut. Hotararile edililor locali nu pot „bate” legea. In plus, vecina poate spune ca nu e pisica ei – pentru ca are dreptate: pisica nu sta in casa... In fine... chestii de gen...

Sunt 8 pisici, puii pisicii „incriminate”, si doriti sa fie sterilizata numai mama... Si celelalte? Sunt toate masculi? Si chiar daca sunt... pot veni cu pisica lor...
Pisicile convietuiesc acolo unde gasesc hrana. Sigur ca pot sa viziteze si curtile vecine... Se zvoneste ca pisicile se simt bine acolo unde sunt „unde negative” (panza freatica aproape de suprafata, conducte etc)

Am scris cele de mai sus sa intelegeti ca nu prea aveti sanse sa rezolvati problema cu ajutorul autoritatilor. Vecina poate spune oricand ca... nu stie de unde si de ce vin acolo atatea pisici...

Crescatorii de pisici afirma ca acestea stau departe de locurile in care sunt verbine – o planta care e si medicinala, care creste (si) la umbra si prefera solul uscat (deci nu necesita cine stie ce ingrijire) si mai e si decorativa (se planteaza primavara). Recunosc: nu stiu daca are efect – nici crescatorii nu stiu – dar asa... „se zice” Alte plante ar fi: lavanda, muscata, galbenele, lamaita (plante care nu necesita ingrijire deosebita). Sau... imprastiati coji de citrice.
Se mai foloseste... urina de pradator: caine, vulpe (omul nu simte mirosul, dar pisica da si e posibil sa evite zona) De unde obtineti? Pentru cea de caine puteti vorbi cu cineva care are caine – sa va viziteze (cainele va marca imediat „noul teritoriu” ) Pentru vulpe... Unele „pet shop-uri” au – sau v-ar putea recomanda ceva substante (care contin metil-nonil-cetona). Intrebati un medic veterinar despre ce si cum (sa tineti pisicile la distanta de curtea dv)

Daca, insa, pisicile constituie un focar de... purici (si puteti dovedi aceasta) va puteti adresa la SANEPID.

Ideea cainelui crescut de mic nu e viabila: in conditiile care par ca sunt acolo acel caine se va imprieteni cu pisicile. Unul matur, care uraste pisicile, e altceva, dar devine un pericol si pentru pisicile dv (dar, chiar si asa, s-ar putea imprieteni – animalele au o alta scara de „valori” )


Art. 576. -
(1) Animalele domestice rătăcite pe terenul altuia îi revin acestuia din urmă dacă proprietarul nu le revendică în termen de 30 de zile de la data declarației făcute la primărie de către proprietarul terenului
(2) Porumbeii, iepurii, peștii și alte asemenea animale care trec pe fondul altui proprietar aparțin acestuia cât timp rămân pe fond, cu excepția cazului în care trecerea a fost provocată prin fraudă sau prin artificii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! ce ne facem cu pisicile fara stapan hranite de o ... Yaruleto Yaruleto Buna seara! Ce ne facem cu pisicile fara stapan hranite de o familie de destepti de la un bloc care isi fac nevoile peste tot in curtea casei mele? Am incercat ... (vezi toată discuția)
Timisoara: hotararea consiliului local 146/14.03.2013 - sterilizarea cainilor cu si fara stapan sorinpascu sorinpascu http://www.primariatm.ro/hcl.php?unid=6E88F2A17BD2A9DAC2257B2C00463112 Vreau sa stiu daca acest HCL care nu are la baza nici o lege la nivel national, poate ... (vezi toată discuția)
Combatere hotarare consiliu municipal privind sterilizarea cainilor marianoprisi marianoprisi Cum putem combate aceasta mare prostie care nu face decat sa acopere incompetenta primariei de a rezolva situatia cainilor maidanezi? (vezi toată discuția)