avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii subsol

Buna seara , am urmat. problema:
Locuiesc la parter , s-au facut reparatii la subsolul blocului si acum mi se cere sa inlocuiesc tevile de racordare la coloana blocului pe cheltuiala mea, repartiile se fac din baia mea pe cheltuiala mea ...
E posibil acest lucru ??
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:23, 15 Septembrie 2012
Sa clarificam situatia -stati la parter,coloana verticala traverseaza baia dv,instalatia parte comuna alimentare cu apa se afla in subsolul tehnic al imobilului
S-a inlocuit instalatia din subsolul tehnic,urmand ca noua instalatie sa fie racordata la tronsonul vertical parte comuna
Pe cale de consecinta interventia intereseaza instalatia parte comuna a imobilului si indiferent de unde se intervine c/v executie,legal urmeaza sa fie repartizata tuturor proprietarilor beneficiari ai respectivei instalatii de alimentare cu apa
Sustinerea conform careia " trebuie a platesc acele recordaje deoarece reparatiile se fac in proprietatea mea dar in interesul intregului bloc",nu are temei legal in conditiile in care interventia are loc asupra instalatiiei parte comuna ,a carei intretinere si reparatie reprezinta si implica responsabilitatea asociatiei de proprietari

MULTUMESC MULT
dar am vreun temei legal pe care sa ma bazez deoarece urmeaza sa fiu notificat in scris in urma refuzului meu si toti vecinii considera ca din vina mea nu se rezolva mai repede problema>>?
Pai se poate judeca asa: daca dv. nu permiteti racordarea, ce se intampla cu ceilalti vecini de pe coloana? Nu vor avea apa, da? Pai atunci racordul este parte comuna, chiar daca este pe proprietatea dv.
Si tevile verticale sunt peproprietatea dv. Asta inseamna ca orice reparatie pe aceste tevi sa le platiti dv.? Nu, o plateste asociatia.
Smecheri oamenii dv. din bloc!
asa gandesc si eu
dar au vreo baza legala? urmeaza sa fiu notificat in scris, nu stiu dac trebuie sa imi caut avocat"))
Puteti consulta Noul Cod Civil, la articolele privitoare la proprietatea comuna, aici:
(art.649 lit.c si 656).
[ link extern ]

Daca bransamentul si contoarele de bransament - deci locul de unde se ramifica distribuirea unei utilitati este in proprietatea furnizorilor, tot asa si locul in care se face ramificarea (adica racordurile) catre proprietatea privata, apartin proprietatii comune...si ca atare cheltuiala este suportata de toti proprietarii.
Proprietarul pe a carui proprietate se afla bunul comun care trebuie reparat sau executata o lucrare asupra lui are NUMAI obligatia de a permite accesul, nu si de a plati acea operatiune in exclusivitate.

Asa cum v-am spus, puteti sa le argumentati ca daca dv. inchideti acest racord, vecinii dv. nu vor mai avea apa.
Deci logica si legea ne spune ca parte comuna este ceea ce foloseste mai multor proprietari si NU faptul ca acea parte se afla pe proprietatea privata a unui proprietar.
Caracterul de comun este dat de utilitate si nu de locul pe care se afla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Alimentare cu apa rece lemia50 lemia50 Buna seara.As vrea sa intreb urmatoarele: 1 . Teava de alimentare cu apa rece a unui apartament(ma refer la segmentul cuprins intre conducta verticala si ... (vezi toată discuția)
Suportul cheltuielii unei reparatii la o coloana de apa comuna stagga stagga Buna ziua Am intampinat azi dimineata o problema si anume coloana de apa calda care trece pe la mine prin baie sa fisurat , coloanele de apa sunt neschimbate ... (vezi toată discuția)