avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de proprietate in cazul renuntarii la cetatenie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de proprietate in cazul renuntarii la cetatenie

Am urmatoarele doua intrebari:
- ce se intampla cu bunurile (terenuri/imobile) aflate in proprietate daca renunti la cetatenia romana? Esti obligat sa vinzi sau pierzi ceva drepturi?
- dreptul de mostenire e cumva afectat de faptul ca nu mai esti cetatean roman?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 15:39, 25 Septembrie 2012
Michael_Clayton a scris:

Salutare! Din Constitutia Romaniei si din Declaratia Drepturilor Omului eu inteleg ca poti sa ai cate proprietati doresti si unde doresti, altfel ti se incalca drepturile de Statul Roman. Citatele sunt mai jos:

....



Stimat forumist,

Declarația Universală a Drepturilor Omului - cea adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 10 de septembrie 1948 - nu este un izvor de drept atât de evidențiat și de puternic pe cât credeți, fiind, mai degrabă un cumul de principii la care societatea modernă tinde să se alinieze.

Tocmai de aceea, Statele Europei moderne au înțeles să legifereze principiile enunțate în Declarație, dându-le putere de normă. Acest lucru s-a materializat la Roma, în 4 noiembrie 1950, atunci când s-a semnat Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului
şi a Libertăţilor fundamentale - sau Convenția Europeană, în accepțiunea comună.

Ca drept intern prioritar în aplicare, așa cum reiese din textul constituțional menționat, România, ca Înaltă parte Contractantă a Convenției, este obligată să se supună Art. 1 din Protocolul 1 Adițional la Convenție, respectiv protecția proprietății. Acest text are putere de lege.

Totuși, atât din literea textului, cât și din jurisprudența CEDO, dreptul apărat de Art. 1 din Protocolul 1 nu este un drept absolut, cunoscând derogări.

Astfel de derogări sunt, precum am arătat anterior, stipulate chiar de textul însuși: Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauzăde utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional.

Mai mult decât atât, nici dreptul de a nu fi discriminat - Art. 14 Convenție, Art. 1 din Protocolul 12 Adițional - nu este lipsit de derogări.

Așadar, stimat forumsit, aceste chestiuni sunt lăsate la dispoziția Statului, prin Stat putând înțelege atât Statul Român, cât și Uniunea Europeană.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie europeana privind garantarea proprietatii bukinst bukinst Rog sa mentionati actul normativ comunitar care face obiectul garantarii proprietatii (vezi toată discuția)
Plati compensatorii MILITAR MILITAR Buna ziua , Ma numesc Ionel , sunt pensionar militar pe caz de boala si la trecerea in rezerva in luna ianuarie 2011 , am beneficiat in baza art. 20 , alin. 1 ... (vezi toată discuția)
Actiune la c.e.d.o. dmh dmh rog raspuns argumentat: - se admite o actiune la C.E.D.O. pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau doar pentru cele ... (vezi toată discuția)