avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas

Sotul sustinator nu era pensionar, dar indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, iar decesul s-a produs in anul 2000 ca urmare a unei boli profesionale. La acea data un copil a beneficiat de pensie de urmas pana la incheierea studiilor superioare, iar sotul supravietuitor nu a beneficiat de nici un fel de pensie de urmas. Sotul supravietuitor, ajuns fara venituri, care se incadreaza la prevederile art. 86 alin (2) din Legea 263/2010, cu durata casatoriei mai mare de 15 ani, dar care nu este invalid de grad I sau II si nu a implinit varsta standard de pensionare poate beneficia de pensie de urmas pe toata durata vietii incepand din acest moment? Sau prin art. 87 din aceeasi lege se intelege ca si in cazul acesta putea beneficia doar de o pensie de urmas timp de 6 luni de la data decesului, pana la implinirea varstei standard de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:18, 19 Septembrie 2012
1. Cazul prezentat de dvs. intra sub incidenta art.86(2) din legea 263/2010:

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

2. - Daca dovedeste ca decesul s-a datorat unei boli profesionale atunci poate beneficia de pensie de urmas.

- Sa mearga la Casa de Pensii sa solicite pensie de urmas, cu urmatoarele acte:

- carnet de muncă al sotului decedat, în original si copie;
- livret militar, în copie;
- diploma de studii si foaia matricolă, în copii, sau adeverinta de certificare a
perioadelor de studii învătământ superior;
- adeverintta privind sporurile la salariu;
- adeverinta privind grupa superioară/conditii de muncă;
- act doveditor din care să reiasă cauza decesului;
- BP2 si certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală
profesională,în copie;
- certificat de deces, în copie;
- act de stare civilă (buletin/carte de identitate, certificat de nastere, certificat de
căsătorie).
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmaº lalishuka lalishuka Tata a decedat în urma unui accident de muncă acum 6 luni. Nu era pensionar, având doar 51 de ani. Mama, dacă nu are venit si decesul tatălui a survenit ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas in cazul decesului in urma unei boli incurabile cmtgabi cmtgabi Va rog sa imi spuneti canfom carui articol din legea pensiilor , urmasii decedatilor (copiii) din cauza unor boli incurabile, pot beneficia de pensie de urmas ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas bordeus bordeus Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa fac cerere pentru a incasa eu pensia de urmas pe care fiul meu nu mai are dreptul s-o mai primeasca din ... (vezi toată discuția)