avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua,

Ma aflu intr-o situatie nemaintalnita (cel putin asa zic cei de la Sediul unde mi-am depus dosarul de indemnizatie crestere copil si apoi supliment de insertie). Am nascut in data de 1 August 2011, am optat pentru concediu de 1 an si m-am intors in Iunie 2012 la munca, beneficiind de stimulentul de insertie de 500 RON pana face fetita mea 2 ani, adica pana in August 2013. Toate bune si frumoase pana acum, dar eu sunt insarcinata din nou si voi naste in jurul datei de 1 Noiembrie 2012. Ce se intampla cu stimulentul de insertie pentru primul copil? Se anuleaza cand nasc sau cand nu mai sunt platita de firma pentru cele 126 de zile? Nimeni nu stie sa-mi spuna. Trebuie sa fac eu o cerere? Cu ce data atunci?Multumesc anticipat, Emilia.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:47, 21 Ianuarie 2013
1. - Pe perioada cat sunteti in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pentru al doilea copil (sau in alt fel de concediu medical) veti primi si stimulentul de insertie.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Se poate acorda stimulentul de inserţie pe perioadele în care persoana beneficiară se află în concediu medical, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, alte tipuri de concedii medicale acordate în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare?

Solutie:
Pe perioada concediilor medicale, concediilor pentru îngrijirea copilului bolnav sau altor tipuri de concedii reglementate de OUG nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, deoarece în aceste perioade sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, respectiv venituri din salarii, activităţi independente sau agricole, persoana poate beneficia de stimulentul de inserţie.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

3. Din cele de mai sus reiese:
- cat timp primiti stimulentul de insertie puteti sa beneficiati de concedii medicale si de concediu de maternitate pentru al doilea copil (certificatele medicale le duceti la angajator care le plateste si recupereaza banii de la Casa de Asigurari de Sanatate).
- Dupa ce se termina plata stimulentului de insertie (cand primul copil implineste 2 ani) veti solicita indemnizatie pentru CCC2.
- Dar puteti sa solicitati CCC2 si astfel inceteaza plata stimulentului de insertie si veti primi indemnizatie pentru CCC2 (in varianta pe care o alegeti, pana la 1 an sau 2 ani).


Buna, emmy_pupu,

Ma aflu in aceeasi situatie cu tine.
Te rog frumos sa imi spui daca a fost totul in regula. Ai primit stimulent pe perioada concediului de maternitate?

Multumesc mult!
1. Daca nu a mai intervenit cu alte intrebari inseamna ca s-a rezolvat problema.

2. Raspunsul meu anterior este valabil si pentru dvs. daca sunteti in aceeasi situatie.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie in timpul concediului de maternitate Arabellla Arabellla Sunt in CCC cu copilul 1. Vreau sa stiu daca beneficiez de stimulent in urmatoarea situatie: - ma intorc la lucru cu 60 de zile inainte de 2 ani ai ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie dupa ccc1 poate continua si in ccc2? nic_mommy nic_mommy Buna ziua! Am o intrebare: daca intru in concediu de sarcina (prenatal) pentru a doua sarcina, mai primesc stimulentul de insertie pe care il primesc acum dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate și stimulent de insertie Gianina111 Gianina111 Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți intr.o situație neplăcută. Sunt in stimulent de insertie si totodata ma aflu si in concediu de lauzie si mergând dupa ... (vezi toată discuția)