avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie - lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie - lichidare

Poate angajatorul sa refuze semnarea lichidarii in cazul in care angajatul are datorii recunoscute in scris fata de firma ? Angajatul poate fi angajat de alta societate fara "lichidare" ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:29, 21 Septembrie 2012
Potrivit Codului muncii nu se pot face retineri pe baza unui angajament de plata la niciun angajator.
Conf art 254 alin 3 CM, in 30 de zile de la constatare, angajatorul intocmeste Nota de const si evaluare a pagubei si solicita angajatului, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor.
Daca este de acord, salariatul se angajeaza sa achite contravaloarea pagubei, acord materializat, de obicei, intr-un angajament de plata (conform practicii, nu este prevazut expres in CM).
Conf art 257 CM suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
In practica, mai nou se intalneste acordul partilor .. angajamentul de plata nu este un acord al partilor .. este un act unilateral ...
Prin nota de constatare, angajatorul constata existenta pagubei si cuantumul acesteia. Act unilateral.
Apoi il informeaza pe angajat. Daca acesta o recunoaste si este de acord cu ea semneaza un angajament de plata, prin care recunoaste ca datoreaza o suma firmei si se obliga sa o plateasca. Tot act unilateral.
Dvs ne puteti explica o alta procedura pe care o folositi si modul in care se recupereaza astfel de daune la firmele pe care le consiliati. De exemplu la o paguba de mult 5 salarii minime brute pe economie.
In niciun caz nu mai folosesc angajamentul de plata ... in speta, sunt doua posibilitati :
- fie actiunea in instanta pentru intreaga suma
- fie invoiala partilor - acordul partilor , iar pentru ceea ce depaseste suma de 3500 lei actiunea in instanta ..

p.s.
Cred ca trebuie sa revenim la subiectul acestui topic si nicidecum sa ducem discutia in alta parte ... :closedtopic:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere sume datorate de salariat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am urmatoarea problema: un salariat a incasat necuvenit niste sume de bani si acum pleaca din societate. Mai are de platit si niste pagube datorate ... (vezi toată discuția)
Sanctionare coca_lb coca_lb In cadrul societatii noastre doi angajati nu au indeplinit corespunzator sarcinile de munca si astfel angajatorul a avut o paguba in cuantum de cateva sute de ... (vezi toată discuția)
Datorie fost angajator platita de noul angajator studladr studladr Buna ziua! Situatia de fapt este urmatoarea: am o datorie la angajator, o imputatie de plata. In mod normal, suma estr oprits lunar din salariu. Vreau sa ... (vezi toată discuția)