avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut intre persoane fizice
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut intre persoane fizice

In urma cu 5 ani sotul meu impreuna cu 2 "prieteni", cu care era asociat (el era si administrator ) intr-o firma, au imprumutat o suma de bani de la cineva si au "bagat" banii in firma. Conditiile imprumutului nu le cunosc pentru ca acum i-a lovit amnezia pe toti, dar la vremea aceea nu au incheiat nici o hartie#-o. La putin timp sotul meu s-a angajat la o firma si a ramas doar asociat la firma respectiva (modificare facuta si la registrul comertului.). A trecut timpul si asociatii lui nu au restituit imprumutul si l-au tot mintit si pe sotul meu si pe cel care le-a imprumutat banii ca o sa-i restituie. In cele din urma persoana care le-a imprumutat banii a intocmit o hartie (care nu corespunde cu realitatea) pe care sotul meu (care ca un fraier a crezut ca asociatii lui vor restitui banii in cele din urma) a semnat-o ca si cum el personal ar fi luat banii, iar unul din asociati in calitate de martor. Acum suntem buni de plata pentru ca persoana respectiva l-a dat in judecata, iar pe asociatii lui ii doare-n basca.
Eu nu am stiut mare lucru in toti acesti ani legat de acest imprumut, stiam ca au imprumutat niste bani, dar eram ferm convinsa ca pe firma, nu m-am gandit nici o clipa ca sotul meu este atat de naiv. Am aflat acest lucru cand am gasit citatia in cutia postala. Stiu ca pare de necrezut, dar va spun cu mana pe inima ca n-am vazut un sfant din acei bani (o suma considerabila) si chiar in ultimii ani am trecut prin momente financiare grele, avem si in momentul de fata un credit facut pe 10 ani la care achitam rate.
Problema este urmatoarea: persoana respectiva l-a dat in judecata pe sotul meu si cere, pe langa suma de bani trecuta in inscrisul respectiv (suma de bani cu o treime mai mare decat cea imprumutata cu ani in urma) dobanda de la data cand scrie acolo ca trebuia sa-i restituie banii plus cheltuieli de judecata.
Speriata de gandul acesta de a merge prin tribunale (mai ales ca acum sotul meu lucreaza la celalalt capat al tarii, eu sunt in somaj si avem si 2 copii de crescut) am reusit sa fac rost de la rude de banii (un alt imprumut la banca nu ne mai putem permite ) pe care scrie acolo ca i-a imprumutat, dar ma intreb daca fac bine? Pe de o parte vreau sa vorbim cu avocatul persoanei respective sa incercam sa ii dam banii inainte de data la care este citat sotul meu si sa-si retraga actiunea de la tribunal, dar pe de alta parte daca refuza (mie asa mi-a creat impresia ca vor mai multi bani) ce ne asteapta in continuare?
Pe asociati nu avem cum sa-i tragem la raspundere pentru asta, deoarece unul din ei nici nu este trecut acolo, desi o parte din bani i-a luat el, iar celalalt este doar ca martor si asa cum v-am mai spus acum au "uitat" ce s-a intamplat. O sa le intenteze sotul meu proces pentru gestiune frauduloasa a firmei, dar procesele astea cred ca dureaza si nu putem spera sa mai primeasca ceva de acolo, desi cand a plecat el firma era pe profit, iar acum este pe pierdere.
Cel mai recent răspuns: diana_2012 , utilizator 15:35, 20 Septembrie 2012
Ce fel de dobanda cer in instanta? Cum este ea intitulata ?

In mod normal intre persoane fizice nu ar trebui sa existe dobanda stipulata ci doar dobanda legala.

Iar dobanda nu poate depasi cuantumul sumei imprumutate.
"Solicit obligarea paratului la plata dobanzii legale pentru suma mai sus aratata, incepand cu data ......." este trecuta data din inscris "si pana la zi si cheltuieli de judecata". Asa scrie in "Intampinare" sau cu se numeste, hartia care insoteste citatia.
In ce data a fost semnata acea chitanta de mana ?

Cum este intitulata actiunea pe care ati primit-o sau ce temei de drept are indicat ?
Chitanta este intocmita in ianuarie anul trecut, iar in intampinare scrie ca il "chema in judecata pe paratul .....pentru ca prin hotararea ce veti da sa-l obligati sa-mi restituie suma de bani pe care i-am imprumutat-o plus plata dobanzii legale...." ce v-am scris deja mai sus.
"In dovedirea actiunii depun copie dupa inscrisul respectiv si solicit citarea paratului cu mentiunea la interogatoriu. In situatia in care paratul nu va recunoaste datoria, solicit audierea martorilor din inscris".
Invoca "dispozitiile art. 1020-1021, 1170, 1176 din Codul civil in vigoare la data respectiva, art. 112C, pr. civ".
Am citat mai sus de pe citatia primita.
Da, actiunea e pe calea dreptului comun si nu pe o somatie de plata.
Are sanse destul de mari sa castige acest dosar.
Incercati sa achitati o parte din bani si sa faceti un angajament de plata pt diferenta.
Incercati si o negociere, avand in vedere situatia descrisa de dvs mai sus, situatia familiala si a veniturilor.

Alte discuții în legătură

Actiune in raspundere contractuala, contestatie in anulare diana_2012 diana_2012 Trei \\"prieteni\\" X, Y, Z asociati si angajati intr-o firma XYZ imprumuta in anul 2007 o suma mare de bani de la S si ii depun in contul firmei in prezenta ... (vezi toată discuția)
Inceput de dovada scrisa - valabilitate in instanta floricica100 floricica100 Am imprumutat bani unei persoane.Am o hartie semnata si stampilata pentru imprumutul pe firma si o hartie doar semnata pentru persoana fizica-fara martori sau ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre persoane fizice vrani vrani Buna seara ! Am imprumutat unei persoane o suma de bani pt. doua luni , si am facut act scris de mana , cum ca i-am dat suma x semnatura si ca a primit suma x ... (vezi toată discuția)