avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Actiune in raspundere contractuala, contestatie in ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Actiune in raspundere contractuala, contestatie in anulare

Trei "prieteni" X, Y, Z asociati si angajati intr-o firma XYZ imprumuta in anul 2007 o suma mare de bani de la S si ii depun in contul firmei in prezenta lui S si a mai multor martori. Nu au intocmit nici un act si nici in actele firmei nu este evidentiat acest imprumut#-o. La vremea respectiva s-au angajat ca pana la o anumita data, cand vor putea sa-i restituie suma imprumutata, sa-i restituie lui T transe lunare din suma de bani. Intre timp X se angajeaza in alta firma. Pana in 2009 cei trei restituie prin intermediul lui L cam jumatate din suma la care se adauga + dobanda lunara convenita. Intre cei X si ceilalti asociati apar neintelegeri, iar acestia din urma nu mai restituie banii imprumutati desi ei au fost cei care au beneficiat de pe urma acestui imprumut (ei ramanand in continuare in firma si avand si calitatea de administrator). In 2011 X in prezenta lui Y si a altui martor ii semneaza lui S un act scris (cu care acesta din urma spunea ca vrea sa justifice fata de sotie ce a facut cu banii) in care este trecuta o suma mult mai mare decat cea imprumutata initial si in care se specifica si o data limita de achitare a acestei sume (X care este sotul meu a sperat ca asociatii lui vor restitui banii). Actul nu este facut la notar. In 2012, S vazand ca nu i-au fost restituiti banii se intalneste cu cei trei si le spune ca s-a gandit mai bine si ca banii de fapt nu i-a imprumutat doar X si incheie o hartie (nici aceasta nu este incheiata in fata notarului) in care specifica faptul ca banii au fost imprumutati firmei XYZ (tot aici se specifica si o dobanda de 3% pe luna) si pe care o semneaza asociatii X si Y in numele firmei. #-o. Aici nu l-am inteles pe sotul meu cum a putut sa creada ca S nu se va folosi in instanta de prima hartie.
Ca sa fiu mai concisa: S il da in judecata pe X, sotul meu cerand suma trecuta in hartia semnata de el + dobanda legala, invocand dispozitiile art. 1120-1121, 1170, 1176 din codul civil vechi si art.112C din codul de procedura civila. Am incercat sa ne intelegem amiabil sa-i restituim banii si sa nu mai mergem la proces, dar nu a fost posibil, deoarece S voia sa-i dam si dobanda de 3% de pe cea de a doua chitanta (ceea ce insemna sa-i dam o suma aproape dubla fata de cea imprumutata, fara sa mai adaugam si suma pe care ei o restituisera deja). Aceste doleante si le-a exprimat printr-un e-mail depus de noi ulterior la proces.
Ne-am angajat avocat si am castigat procesul de fond: sotul meu a spus adevarul, a prezentat si cea de a doua chitanta, toti martorii chemati au spus ca in momentul cand s-au semnat hartiile respective nu au fost dati si banii, ca nu i-a luat X personal (eu am aflat de toata tarasenia cand am gasit citatia in cutia postala, noi avem credit la banca din 2007).
Bineinteles ca S a facut recurs si culmea a si castigat. A scris numai minciuni si ca judecata a fost subiectiva ca s-a incalcat art 1176-1180 si ca invoca art 304 pct 7, 8, 9 din codul de procedura civila. Ca sotul meu a incercat sa eludeze legea, ca vrea sa se sustraga raspunderii, pai daca voia nu mai semna nici o hartie.
Ce mai putem face acum? Pe recurs scrie ca este admisa cererea in parte (adica nu-I da dobanda la suma respective din 2011 de cand o cere ci de la data introducerii actiunii) si ca hotararea este irevocabila. Am inteles ca mai exista o cale de atac "Contestatie in anulare"
Nu vreau sa nu-i mai dam banii, eu daca as fi stiut din 2007 de aceasta situatie n-as fi acceptat se ajunga pana aici, dar nici nu mi se pare correct ca sotul meu sa plateasca toata suma, mai ales ca aproape imediat dupa ce s-a facut imprumutul el s-a angajat in alta parte si asociatii lui nu-ai dat nici macar dividende. Daca banii ar fi ajuns la familia noastra mai intelegeam.
Va rog daca puteti sa ne dati un sfat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:09, 25 Mai 2013
Stimata Doamna,

In baza celei de a doua hartii, sotul ii poate actiona in judecata pe ceilalti doi si sa solicite, in virtutea dreptului de regres, sa ii restituie partea acelora din suma respectiva.
Va trebuie un avocat destept, teoretic exista rezolvare.

in alta ordine de idei... faptul ca sotul dvs a plecat din firma, nu inseamna ca si-a lasat acolo obligatiile asumate in nume propriu, pana la momentul respectiv. le-a cam luat cu dumnealui.

Din pacate pentru dvs contestatia in anulare este o cale de atac extraordinara. Asta inseamna ca poate fi intentata doar in anumite conditii, exceptionale. Nu cred ca aveti motive de contestatie in anulare.
Cautati o alta solutie. Va sfatuiesc sa va concentrati pe recuperarea de la ceilalti doi coimprumutati a partii acestora din suma respectiva.
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Deja I-a dat in judecata pe asociati ca sa se retraga din firma. Am insistat sa faca asta de cand s-a angajat in alta parte, din 2008 (eu nestiind de banii imprumutati), dar nici atunci si nici acum nu s-a putut intelege cu ei pe cale amiabila, m-am mirat si ca au venit la process si mai ales ca au spus adevarul: ca banii nu si I-a insusit sotul meu. Mare lucru nu cred ca mai recuperam, mai mult am cheltuit o gramada de bani pana acum si inca nu am vazut rezultatul expertizelor. Acum ma agit sa strangem bani sa nu ne puna sechestru pe bunuri. Deocamdata nu am primit in scris motivarea recursului, doar am citit pe site.
O alta intrebare este urmatoarea: strangem banii ii dam reclamantului, daca peste putin timp intenteaza actiune si cu cea de a doua hartie, asa cum si-a exprimat intentia pe e-mail? In intimpinarea facuta de avocatul reclamantului ca raspuns la intampinarea sotului meu, reclamantul spune ca cea de a doua hartie este o alta intelegere dintre el si firma, iar in recurs spune ca inscrisul respectiv nu a fost recunoscut de catre reclamant si nici nu poate fi "privit, dupa lege, ca recunoscut", ca sotul meu l-a antedatat, cu toate ca are semnatura acestuia pe el si unul din martori era adus de el.
Va veti folosi de argumentele lor din prima actiune.
Daca nu ii poate fi opus lui, inseamna ca nu il recunoaste si nu se poate folo de el.
veti dovedi cu martori ca nu a fost decat un impumut.
Buna ziua!
Revin cu o intrebare legata de situatia de mai sus: in cat timp de la judecarea recursului se comunica sentinta (sau hotararea nu prea ma pricep la acesti termini juridici) prin posta?
A trecut o luna de la judecarea recursului si nu am primit inca nimic. Avocata s-a interesat la Tribunal si a spus ca nu a fost redactata.
Fiind vorba de restituirea unei suma de bani (dupa cum se vede mai sus) interesul nostru era sa primim mai repede comunicarea, atat pentru a incerca si ultima carte - contestatia in anulare - inainte de a restitui banii, cat si ca dobanda sa fie mai mica, in cazul in care ni se respinge contestatia.
Multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Potrivit art. 266, alin. (3) Cod procedură civilă, se comunică numai hotărârile împotriva cărora pot fi exercitate căile de atac ale apelului şi recursului. Întrucât o hotărâre pronunţată în recurs nu poate fi atacată cu apel sau cu recurs, aceasta nu se comunică părţilor prin poştă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut intre persoane fizice diana_2012 diana_2012 In urma cu 5 ani sotul meu impreuna cu 2 \\"prieteni\\", cu care era asociat (el era si administrator ) intr-o firma, au imprumutat o suma de bani de la cineva ... (vezi toată discuția)
Executare silita de catre ceilalti asociati a unui asociat retras din srl-ul pe care l-au avut impreuna diana_2012 diana_2012 X (35%), Y (35%), Z (30%) erau asociati in urma cu 2 ani la firma XYZ SRL, si aceiasi X (30%), Y (30%), Z (30%) impreuna cu W (10%) erau asociati la XYZW SRL. ... (vezi toată discuția)
Contract bancar bebe33 bebe33 Buna ziua, am sa va spun problema mea,si sper sa gasesc un raspuns( informatie) care sa ma ajute. O persoana X face un imprumut bancar,fara gir si fara ... (vezi toată discuția)