avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata contributie pensie in Romania
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata contributie pensie in Romania

Buna ziua,
Am lucrat pana in aprilie 2012 in Romania la mai multe firme avand aproximativ 8 ani vechime. Din aprilie 2012 lucrez in Italia la o firma cu contract pe o perioada nedeterminata, firma platindu-mi toate taxele, inclusiv pe cele catre fondul de pensii.
Va rog sa imi dati un sfat despre cum ar fi cel mai bine sa procedez pentru plata la fondul de pensii in Romania (daca este posibil) sau cum se pot cumula platile din Italia si Romania.
Pot plati retroactiv pe lunile in care nu mai figurez ca platitor la fondul de pensii din Romania. Daca da, unde se poate face asta in Bucuresti si cum se justifica aceasta plata suplimentara in conditiile in care in aceleasi luni se plateste atat in Romania cat si in Italia?
Exista vreun acord referitor la pensii intre Italia si Romania?
Cand o sa vina timpul sa ies la pensie trebuie sa cer o pensie in Romania si una in Italia sau se va cumula in tara? In Italia care ar fi cerintele minime pt a putea avea pensie?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:54, 20 Septembrie 2012
1. Stagiile de cotizare in Italia si in Romania sunt recunoscute in ambele state.

2. Cand veeti dori sa iesiti la pensie solicitati de la Casa de pensii formularul E207 - "Certificat pentru cariera asiguratului", il completati si il depuneti la Casa de Pensii care se va ocupa de restul.

3. Pensiile se vor calcula separat in Italia si Romania luandu-se in calcul stagiile de cotizare in ambele state.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea pensiei de la statul italian daniel76 daniel76 Buna ziua, am si eu o intrebare daca beneficiez de pensie de la statul roman de 3 ani si lucrez cu forme legale in Italia de 7 ani pot beneficia de pensie si ... (vezi toată discuția)
Anii lucrati in strainatate se adauga la vechimea de pe cartea de munca? camutza camutza buna seara ! tatal meu a lucrat in italia timp de 7 ani cu acte din care reiese suma cu care era platit,precum si impozitele aferente.precizez ca in acest ... (vezi toată discuția)
Contributii de asigurari sociale platite in alta tara membra ue aprov1961 aprov1961 Am 26 de ani lucrati in Romania si voi lucra in alta tara membra UE (Belgia) cu contract de munca acolo.Deci voi cotiza acolo. Ce se va intampla cu contributia ... (vezi toată discuția)