avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere gravida

sunt insarcinata in sapte luni si vor sa ma dea afara pe motiv ca postul se desfiinteaza din cauze economice, este posibil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:43, 21 Septembrie 2012
Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA a 2-a
Concedierea
Art. 60
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

Art 60 din CM nu face referire daca concedierea trebuie sa fie din motive ce tin sau nu tin de persoana salariata. De aici putem trage concluzia ca decizia anagajatorului dvs este ilegala.






Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Da, este posibil sa fiti concedita chiar daca sunteti insarcinata, daca angajatorul se afla in situatia mentionata de punctul (2), art 60 C.Mun
Dar daca aveti stagiul de cotizare complet, (12 luni in ultimele 24) puteti beneficia de somaj.Din somaj puteti beneficia de concediu pre si post natal, apoi de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Depinde si de instanta de judecata cum va interpreta notiunile prevazute de art.60 alin.2 C.mun...

De asemenea, lit.c a art.60 alin.1 C.mun. are o conditie , si anume : angajatorul sa fi luat cunostinta de faptul ca sunteti insarcinata.
Daca nu a luat cunostinta , atunci nu are nicio interdictie privind concedierea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina și contractul de munca perioada determinata util.1 util.1 Bună ziua, M-am anagajat recent la o firma și ulterior am aflat ca sunt însărcinată. Contractul l-am semnat în data de 20 decembrie și este ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Concediere femeie însărcinată Madalin Chirca Madalin Chirca Poate fi concediata o femeie însărcinată dacă s-a angajat recent intr-o firma care i-a facut contract pe perioada nedeterminată în care scrie ca primele ... (vezi toată discuția)