avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata restantelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata restantelor

Buna ziua,am ramas restantiera de acum un an,platind dar nu suficient sa pot acoperi in totalitate,in ultimele 5 luni am platit sume intre 500 ron lunar,300ron,iar acum a venit o somatie ca figurez cu nici o factura pe 2012.Mentionez ca mai am 1300ron intretinere plus 500 ron penalitati.Eu platind lunar sume acestea mi sa spus ca nu am achitat nimic pe anul in curs.Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat,deoarece d-na care incaseaza banii nu este adm.,ci sotul acesteia iar d-l este batran si bolnav.Are dreptul de a incasa banii si a elibera facturi?Nu am vrut sa intre in apart meu pt citire apometre deoarece consider ca nu are acest drept,in schimb iam permid d-lui presedinte. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: florinamatei , utilizator 12:25, 28 Septembrie 2012
Somatia de unde a venit? Puteti demonstra cu chitantele care vi s-au dat cand ati platit.
Depinde cat de mari au fost restantele si penalizarile aferente acestor restante, se poate ca dumneavostra sa fi achitat doar din restantele pentru anul trecut. Restantele se achita in functie de vechimea acestora, nu se incaseaza intretinerea ultimei luni afisata.
Daca administratorul este batran nu este o regula ca trebuie si schimbat, daca sunt probleme in ceea ce priveste gestiunea puteti sa propuneti presedintelui sa angajeze alt administrator, dar nu cred ca aceasta este problema.
Iar pentru citirea apometrelor putea sa vina o persoana desemnata de catre presedinte, fie ca este administratorul sau altcineva.
Legea 230/2007 Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
ContSters241232, utilizator
Va multumesc frumos.Somatia a venit din partea administratiei ,care de fapt d-l administrator nu mai incaseaza dansul banii,deoarece este batran si bolnav, figureaza cu numele iar sotia dansului se ocupa de tot.Am fost si la un vecin care face parte din comitet cu chitantele,i le-am aratat si mia sugerat sa le xeroxez.Sotia d-lui administrator sa suparat ca nu am primit somatia,deoarece dansa a venit la usa ,iar eu nu am semnat,si ma amenintat ca ne vedem la tribunal.Mentionez ca eu am discutat cu dansa personal si stia ca saptamana viitoare voi plati inca 300 ron.

Mentionez ca niciodata nu am depasit suma se 2000ron inclusiv cu penalitati.Am avut o perioada mai dificila dar ne-am revenit.De asemenea sunt restantieri cu sume enorme,de la4000ron fara penalitati .Noi am discutat cu comitetul,inclusiv cu d-l administrator,stia ca venim cu sume de la 300ron in sus lunar,iar somatia aceasta nea surprins total deoarece ni se spunea ca fiecare sa aduca cat poate.Va multumesc pt raspuns
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2012
Adriantot, moderator
florinamatei a scris:
...am ramas restantiera de acum un an,platind dar nu suficient sa pot acoperi in totalitate,in ultimele 5 luni am platit sume intre 500 ron lunar,300ron,iar acum a venit o somatie ca figurez cu nici o factura pe 2012.

Poate vreti sa spuneti ca figurati cu restante pe anul 2012 si nu "cu nici o factura". Factura este lista de plata. Consultati lista de plata si vedeti cu ce debite figurati acolo.
Este normal ca de fiecare data cand ati platit acele sume de 300-500 lei sa se scada din debit si datoria se stinge treptat in ordinea vechimii.
Mentionez ca mai am 1300ron intretinere plus 500 ron penalitati.Eu platind lunar sume acestea mi sa spus ca nu am achitat nimic pe anul in curs.

Pe masura ce o sa mai platiti, o sa se ajunga sa scada aceste debite si-asa o sa ajungeti si la debitul pe anul 2012. Daca cei 1300+500 sunt de dinainte de 2012, achitati-i si-apoi continuati sa platiti si pe 2012. Daca cei 1300+500 includ si debitul pe 2012, la fel continuati sa platiti si o sa scapati de aceste restante.
... d-na care incaseaza banii nu este adm.,ci sotul acesteia iar d-l este batran si bolnav.Are dreptul de a incasa banii si a elibera facturi?

Da, poate incasa orice persoana care este pe postul de casier asa cum a decis comitetul executiv. Apoi indiferent cine ar fi incasat din partea si in numele asociatiei, debitele sunt ale dumneavoastra. La incasarea banilor se elibereaza chitanta si nu factura. Factura se elibereaza doar la cerere persoanelor care-si deconteaza cheltuielile (mai ales persoanele juridice).
Nu am vrut sa intre in apart meu pt citire apometre deoarece consider ca nu are acest drept,in schimb iam permid d-lui presedinte.

Ati gresit ca nu ati permis accesul la citirea apometrelor. Presedintele si administratorul pot delega o alta persoana pentru a lectura apometrele.
Necolaborarea cu cei care administreaza asociatia, duce la neintelegeri, la suspiciuni, la nemultumiri... Ce conta pentru dumneavoastra daca indexul apometrelor era citit de unul sau altul din membrii comitetului, administrator, instalator, casier...? Importamt este ca asociatia sa cunoasca acest index si sa poata repartiza corect consumul de apa pe listele lunare de plata.

Cat priveste acea somatie, cred ca este o notificare din partea asociatiei, venita tot ca urmare a refuzului dumneavoastra de a colabora cu asociatia, iar daca nu ati primit-o, nu este bine. Macar
vedeati ce scrie acolo, ce sume aveti de plata, de cand, ce reprezinta...
Sigur ca asociatia va poate actiona in instanta ceea ce mareste cheltuielile pe care va trebui sa le suportati tot dumneavoastra.
Este bine sa discutati cu cei care conduc si administreaza asociatia si sa rezolvati problemele pe calea intelegerii.
Buna ziua.Am achitat astazi in totalitate,inclusiv penalitatile.Nu mai avem nimic de plata.In schimb,am inteles,nu sunt bine informata,ca daca nu ai venitul net de 1000ron pe membru de familie,plata restantelor nu trebuie achitata.Mentionez,ca de 3 luni sotul meu numai are un loc de munca,el fiind singurul care aducea venit in casa.Chiar si atunci salariul lui net era de 700ron.Acum venitul nostru este doar alocatia copilului de 42ron.Ce ne sfatuiti dv?
Va multumesc frumos pt tot

Alte discuții în legătură

Restante intretinere cirstoceaelena cirstoceaelena buna seara in anul 2012 mama mea ne platind intretinerea a fost data in judecata de catre asociatia de proprietari a blocului in care dansa locuieste pt ... (vezi toată discuția)
Administratora nu mi-a eliberat chitanta in urma platii iburlacu26 iburlacu26 Am si eu o nelamurire.Am fost dat in judecata ca am avut de plata 4700 lei restanta,nu am reusit sa-i dau in timpul oferit de administratie si s-a apelat la ... (vezi toată discuția)
Decret 167 / 1958 privind prescriptia extinctiva Lokatar Lokatar Mai este in vigoare Decretul 167 / 1958 privind prescriptia extinctiva ? Se aplica la acest moment in asociatiile de locatari-proprietari? (vezi toată discuția)