avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii

Incepand din ianuarie 2013 se indecseaza pensiile macar cu rata inflatiei?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 10:29, 23 Septembrie 2012
Anul 2013 nu se anunta unul bun pentru pensionari. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat la emisiunea Ultima Ora de la Romania TV ca indexarea pensiilor este doar o intentie ce nu se stie daca va putea fi realizata.

Romania trebuie sa returneze 4 miliarde de euro Fondului Monetar International, dar si sa semneze pactul fiscal care limiteaza si mai mult cheltuielile.

Prin urmare, indexarea pensiilor in 2013 este incerta, din cauza constrangerilor bugetare, dupa spusele ministrului Muncii, Mariana Campeanu.

"De aceasta indexare noi nu putem sa vorbim decat ca intentie, pentru ca trebuie sa discutam acest lucru cu FMI. Patru miliarde trebuie sa restituim, anul acesta 2 miliarde si anul viitor 2 miliarde. Si daca votam in Parlament si pactul fiscal si ne ducem la un deficit 1,5% nu o sa avem nici dupa ce sa bem apa", a explicat Mariana Campeanu, la Romania TV.

Nici biletele de tratament pentru pensionari, al caror numar a fost redus recent de catre Guvern, nu vor fi suplimentate: "Am avut o discutie cu pensionarii si incercam sa facem un circuit. Nu putem sa suplimentam biletele pentru pensionari pentru ca nu sunt bani si pentru ca in niciun an nu au fost consumate", a mai spus Mariana Campeanu.
:(

[ link extern ]
Potrivit Legii nr.263/2010:
Art. 102
....
(2) Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
(3) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (2), realizati pe anul precedent, are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
(4) In situatia in care indicatorii prevazuti la alin. (2), realizati pe anul precedent, au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.
....
Pensionarii ar trebui sa isi ia gandul de la orice indexare pana prin 2015, pana atunci sansele sa se acorde ceva sunt minime. Asta pe langa faptul ca vine vremea de pensionare a decreteilor, atunci vom vedea deficit la fondul de pensii cu miliardele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensiile cresc odata cu creşterea salariului minim de la 1 iulie 2015 ? florinovici florinovici Aş vrea să ştiu dacă vor creşte şi pensiile odată cu majorarea slariului minim pe economie de la data de 1 iulie 2015... (vezi toată discuția)
Calcul indexare pensie 2014 ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Ma poate lamuri cineva in legatura cu calcularea indexarii pensiilor incepand cu 1 ian.2014? Daca indexarea se face cu cca.3,76%,care reprezinta ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege pentru modificarea si completarea legii nr. 263/2010 LUCIAN_D13 LUCIAN_D13 Pe site-ul Ministerului Muncii ,Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor varstnice este afisat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii ... (vezi toată discuția)