avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor!Statul Norvegian incearca sa-mi ia copilul prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor!Statul Norvegian incearca sa-mi ia copilul prin abuz!

Statul Norvegian ma ameninta ca daca tatal, ,nu este de acord ca fiul nostru sa se intoarca in Romania cu mine,nu voi putea sa i-mi iau copilul cu mine inapoi in tara nici daca am o hotarare de incredintare/suplinire acord, definitiva si irevocabila ,apostilata ...emisa de o instanta din Romania ,pentru ca ei au o lege in acest sens ..care este mai presus de o simpla decizie data de un tribunal romanesc.
Logic ar fi sa existe reciprocitate si in recunoasterea hotararilor date de instante si in privinta legilor legate de familiei cu minori, si sper ca exista!
Daca aveti informatii mai precise legate de subiect,v-as ruga frumos sa ma ajutati cu un raspuns.
Sunt din ce in ce mai disperata de spaima acestei tari,Norvegia!!!
Nici o hotarare judecatoreasca straina nu se poate aplica daca contravine legislatiei nationale din Norvegia. Novergia nu e in UE, deci nu are nici o obligatie de recunoastere automata a sentintelor judecatoresti.

Statul norvegian are toata autoritatea legala atata vreme cat copilul se afla in Norvegia. Nu se poate aplica legea română pe teritoriul norvegiei doar pentru ca copilul e cetatean roman, se aplica legea locului.

O solutie nu tocmai ortodoxa ar fi sa mergeti cu copilul in Danemarca on-land (adica terestru, cu masina, tren) si de acolo veniti in Romania, atunci danezii nu va mai pot opri. Norvegia si Danemarca sau Suedia sunt in Schegen, deci nu exista control la frontiera.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
"La 01.01.2010 a intrat în vigoare, între SM ale UE şi Regatul Norvegiei (stat terţ, nemembru al UE, stat membru al A.E.L.S. ) Convenţia de la Lugano din 30.10.2007 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială.
Prin Decizia Consiliului Uniunii Europene nr. 2007/712/EC din 15.10.2007 publicată în Jurnalul Oficial L 339, 21.12.2007 a fost aprobată semnarea, în numele C.E., a Convenţiei de la Lugano din 2007. Convenţia de la Lugano din 2007 a fost publicată în limba română în acelaşi Jurnal Oficial împreună decizia Consiliului UE susmenţionată."

DAR..

"Noua Convenţie de la Lugano din 2007 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială conţine dispoziţii referitoare la (1) competenţa jurisdicţională de drept internaţional privat (civil şi comercial, dar nu şi dreptul familiei) şi (2) procedura de recunoaştere şi încuviinţare a executării hotărârilor judecătoreşti, actelor autentice, tranzacţiilor judiciare (exequatur)."

Eu tot nu inteleg de ar avea statul norvegian dreptul de a decide soarta unei familii de romani !
Pentru ca va aflati pe teritoriul sub autoritatea guvernului norvegian. Nu conteaza ce cetatenie aveti, conteaza ce lege se aplica in locul ala. Legea locului se aplica, nu legea cetateniei.
Bine, bine, dar cetatenia conteaza in acest caz.
Nu poate fi inchis un cetatean roman in Norvegia.
Trebuie sa existe o solutie legala dar daca copilul se afla la mama...se pare ca... cea mai simpla varianta este cea cu Danemarca via Romania...

Daca copilul se afla la tata era mai complicat...
Si cum conteaza domnule avocat? Ce ii aduce? Vreti sa imi spuneti ca un cetatean roman „nu poate fi închis in Norvegia”? O sa va contrazică zeci de români de prin inchisorile norvegiene. Se aplica legea locului si atat.

Alte discuții în legătură

Ajutor,sunt in norvegia cu copilul vreau sa ne intoarcem in tara! dismissed dismissed Sunt in Norvegia cu copilul minor. In Romania sunt deja in proces de divort si custodie reprezentata de avocat. Vreau sa ma intorc in Romania cu copilul ... (vezi toată discuția)
Asistenta sociala din norvegia a luat copilul Corbuletz Corbuletz Buna ziua, Va scriu deoarece am un copil cu o fata din america centrala, de care am divortat de comun acord in luna Iulie anul 2014, fiind casatoriti din ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi avem bubu.b bubu.b buna asa vrea si eu sa stiu ce drepturi am eu si iubitul meu in norvegia el lucreza si are contrat pe 3 luni dar o sa il prelungesca cand tre cele 3 luni eu nu ... (vezi toată discuția)