avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi parintesti.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi parintesti.

Buna ziua!

Sunt bunicul unui baietel de 6 ani, iar parintii intampina ceva probleme si as avea cateva intrebari, daca ma puteti ajuta.
Baiatul a stat la noi pana la varsta de 6 ani, fiind crescut de mine (bunicul), sotia mea, si fata cea mica (matusa baietelului). Mama sa lucreaza in strainatate de aproximativ 4 ani si a venit in tara doar in concedii sau in perioadele libere. Acum un an si jumatate a cunoscut un barbat cu care s-a logodit, iar luna trecuta a dat nastere unui baietel. [Mentionez ca tatal primului copil nu stie de existenta celui de-al doilea.]
Tatal copilului a facut inchisoare 3 ani si jumatate intr-o tara straina, iar acum a venit aici, a inchiriat un apartament si a luat baiatul cu el. Baiatul nu vrea sa stea cu tatal , vrea sa stea aici - unde a fost crescut. Tatal nu stie sa aiba grija de el, baiatul merge la scoala si are nevoie de un program regulat, program pe care acolo nu il are .
Mama vine in tara cam in doua luni pentru a lua baiatul cu ea, insa tatal nu vrea sa ii dea procura, si spune ca va recurge la violenta fizica daca ii va fi luat copilul [caracterul violent al acestuia nu este ceva nou, asa a fost dintotdeauna doar ca, dupa perioada petrecuta in inchisoare, s-a agravat.].
Intrebarea mea este : In aceste doua luni (pana cand ajunge mama in tara), tatal poate actiona in instanta pentru a o decade din drepturi (pe motiv de parasire de domicilui ) ?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:00, 29 Septembrie 2012
Nu, nu au fost casatoriti, insa copilul este recunoscut. Mama nu este in Italia, ci in Elvetia.. Va incepe proces in momentul in care va veni aici, daca altfel nu se vor putea intelege. Ideea era ca nu cumva el sa poata face vreo ceva in absenta ei (cele doua luni ramase). Faptul ca ea are un al doilea copil nascut acolo, cu alt barbat, ar putea influenta in vreun fel decizia instantei?
Depinde de situatie, daca il creste, daca are conditii si venituri sa creasca 2 copii, cat de atasat este copilul de bunici etc.
Eu, in locul dv., as incerca sa solicit in instanta stabilirea locuintei copilului la bunici, asta pentru stabilitate, macar pe ordonanta presedintiala, poate obtineti on hotarare in 3-4 luni, fie ea si provizorie.
Pe de alta parte, orice iesire violenta a tatalui in acest interval va ajuta la dovedirea cererii dv. si mai temeinic.
Nu lasati prea mult timp sa treaca fara sa introduceti cerere, stabilitatea minorului nu va mai lucra in interesul dv.

Din pacate, nu stiu ce probleme au parintii in afara de nepasare, cert e ca bietul copil are si va avea in continuare probleme grave datorate acestui dezinteres parintesc.
Succes!
"Din pacate, nu stiu ce probleme au parintii in afara de nepasare, cert e ca bietul copil are si va avea in continuare probleme grave datorate acestui dezinteres parintesc.
Succes!"

Se pare ca deocamdata are probleme din cauza interesului subit a parintelui infractor. Copilul are si va avea probleme daca este scos din mediul stabil. Parerea mea este, ca atasamentul si mediul stabil conduc la sanatate psihica si emotionala si nu biologia.

Cereti prin Ordonanta Presedintiala ca domiciliul minorului sa fie stabilit la dumneavoastra. Nu este normal ca un copil sa traiasca singur alaturi de un infractor, nu va faceti griji pentru el ? Copilul putea fi audiat, daca este necesar. Insa daca amintiti in Instanta trecutul nu tocmai roz al tatalui, poate nici nu va mai fi necesara audierea minorului.

Mult succes !
Doamna, din punctuyl meu de vedere acest copil are doi parinti care si-au vazut mai degraba de ei, de infractiuni sau relatii amoroase decat de prunc, ceea ce s-ar incadra, in conceptia mea, la nepasare.
Iar un copil crescut de bunici va avea, cu siguranta, ceva nelinisti.
Mediul stabil pentru el este acum la bunici, insa tatal sau mama il pot lua in orice moment, de aceea era important sa introduce imediat o actiune.
Islanda nu are nicio competenta, copilul e in Romania, nu poate iesi de aici fara acordul ambilor...
Am luat legatura cu un avocat ieri, mi-a explicat ce si cum..iar de saptamana urmatoare incepem toata actiunea.. Speram sa se termine in cel mai bun mod posibil pentru copil. Va multumesc pentru raspunsuri si timpul acordat!

Alte discuții în legătură

Cum poate să-și ia mama înapoi acasă copiii dați în plasament? acum are o situație materială bună Mihaela20feb Mihaela20feb buna ziua, prietena mea are 5 copii cu 2 barbati,3 copii cu primul si 2 cu al doilea. Problema este primul copil baiat 9 ani este luat de primul ... (vezi toată discuția)
Am un băiețel de aproape 4 ani, pe care de 3 ani îl cresc singură. c de 3 ani singură. cum pot să îl decad pe “tatăl “lui din drepturi? gabistoica gabistoica Am un baietel de aproape 4 ani il cresc de 3 ani singura ...cum pot sa il decad pe “tatal “copilului din drepturi? Mentionez ca nu am fost casatoriti nu il ... (vezi toată discuția)
Decădere din drepturi ambii părinți Liliana80 Liliana80 Buna ziua. Intrebarea mea este următoarea, daca ambii părinți sunt decăzuți din drepturi si bunica materna este tutorele minorei , părinții sunt ... (vezi toată discuția)