avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum poate să-și ia mama înapoi acasă copiii dați ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum poate să-și ia mama înapoi acasă copiii dați în plasament? Acum are o situație materială bună

buna ziua,

prietena mea are 5 copii cu 2 barbati,3 copii cu primul si 2 cu al doilea.

Problema este primul copil baiat 9 ani este luat de primul concubin ,este pe numele lui trecut, ceilalti 2 care sunt sunt si ei trecuti pe numele tatalui, dar sunt in plasament (deoarece a fost data afara din casa fara bani,batuta si alungata ,fara copii. copiii i-a tinut tatal separat, a fost decazuta din drepturi deoarece la momentul acela acum 4 ani ,nu avea unde sa stea,nu avea o locuinta
o vecina a mamei sale a luat-o la ea acasa,(parintii fiind decedati) a ajutat-o cum a putut.

Dupa 1 an de zile a intalnit un alt barbat cu care si-a refacut viata, are cu el 2 baieti unul de 3 ani si unul de 2 ani.Acum trei ani cand s-a nascut copilul(baietelul de 3 ani)statul i l-a luat ,din cauza fostului concubin, acum a ramas doar cu baiatul de 2 ani,

V-am spus povestea pe scurt,este mult de povestit....problema este ca ea acum vrea sa-i ia pe toti acasa, cum sa pecedeze? (acum are o situatie materiala buna acum, nu s-a casatorit inca ).
Va rog sa ma ajutati.
Cu respect,

-editare date personale-
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:58, 30 Iulie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 508 - Condiţii decadere din drepturi parintesti

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

Art. 512 - Redarea exerciţiului drepturilor părinteşti

(1) Instanţa redă părintelui exerciţiul drepturilor părinteşti, dacă au încetat împrejurările care au dus la decăderea din exerciţiul acestora şi dacă părintele nu mai pune în pericol viaţa, sănătatea şi dezvoltarea copilului.

(2) Până la soluţionarea cererii, instanţa poate îngădui părintelui să aibă legături personale cu copilul, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.

Motivele pt careeun parinte este decazut din drepturile parintesti sunt unele deosebit de grave, enumerate anterior si nu doar ceea ce ati mentionat dvs.

Daca motivele mentionate in hotararea de decadere au incetat si acest fapt poate fi probat, atunci prietena dvs poate face cerere pt redarea drepturilor parintesti. Situatia in concret va fi analizata de instanta de tutela pe baza unor serii de probe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama decazuta din drepturile parintesti si este iar insarcinata mariee1111 mariee1111 buna , am o intrebare mai dificila la care nu ii gasesc raspuns... am o cunostinta care in trecut si-a abandonat copilul in spital fiind bolnav, si neavand ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti a tatalui ccatalina ccatalina Buna seara, M-ar interesa daca cu motivul -neplata pensiei de intretinere de la inceput si pana acum -la 16 ani ai copilului,adica de loc -poate avea ... (vezi toată discuția)
In urma mortii unui parinte ce drepturi au copiii la bunurile dobandite de-alungul vietii? dumitracheE dumitracheE In urma unui accident a murit mama mea.acum am ramas eu sora mea si tatal meu,care s-a recasatorit.Acum tatal meu a inceput sa bea in exces zilnic si la orice ... (vezi toată discuția)