avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... contencios administrativ-pasii de urmat pentru a evita ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

contencios administrativ-pasii de urmat pentru a evita capcanele legislative

Buna ziua,

Am remarcat faptul ca in privinta contenciosului administrativ exista un "paienjenis" de legi, ordonante etc..
As avea nevoie de o scurta indrumare, cum sa pot ataca in contencios administrativ o entitate care nu-mi raspunde la petitii.
Sa presupunem ca astazi intocmesc o petitie si o trimit prin posta cu scrisoare recomandata cu A.R..
Peste cateva zile primesc A.R.-ul semnat...
Spuneti-mi, va rog, care sunt urmatorii pasi de urmat si termenele de actiune?
Cand pierd dreptul de a actiona aceasta entitate in judecata?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 10:39, 10 Octombrie 2012
Mai intai de toate trebuie sa respectati prevederile art. 7 din legea nr. 554 / 2004, respectiv "Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia".
Daca nu vi se raspunde in termenul de 30 de zile sau apreciati ca raspunsul este emis fara respectarea prevederilor legale faceti aplicabilitate a prevederilor art. 1, respectiv "orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata".
Termenul in care puteti introduce actiunea la instanta de contecios este prevazut de art. 11 din legea 554 / 2004, respectiv "cererile prin care se solicita anularea unui act administrativ individual sau recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce in termen de 6 luni de la:
a) data primirii raspunsului la plangerea prealabila sau, dupa caz, data comunicarii refuzului, considerat nejustificat, de solutionare a cererii;
b) data expirarii termenului legal de solutionare a cererii, fara a depasi termenul prevazut la alin. (2);
c) data incheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, in cazul contractelor administrative.
(2) Pentru motive temeinice, in cazul actului administrativ unilateral, cererea poate fi introdusa si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de un an de la data emiterii actului
".



Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
30 de zile si-i dati in judecata. Daca sunteti din Bucuresti primiti primul termen in toamna anului viitor. Puteti formula cerere de preschimbare termen dar de obicei instanta le respinge. Daca sunteti din alta localitate aveti noroc.
Va multumesc pentru raspunsuri!
...

Totusi nu am inteles ceva:
-trec 30 de zile de la data semnarii la primire a A.R.-ului;
-nu primesc raspuns;
In aceasta situatie, trebuie sa intocmesc plangere prealabila in mod obligatoriu?
Daca da, trebuie sa mai treaca inca 30 de zile pana pot sa constat sa nu am primit raspuns si de-abia apoi sa deschid actiunea in instanta de contencios administrativ?
Daca nu vi se raspunde in termen de 30 zile de la data inregistrarii cererii dumneavoastra sau de la data semnarii pe confirmarea de primire a cererii, aveti 6 luni pentru a formula actiune in instanta. Baza legala v-am comunicat-o anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns petitie danaa1 danaa1 Buna ziua, M-am adresat cu o petitie catre o institutie publica. Cererea am facut-o prin posta,recomandata. Pana acum inca nu am primit raspuns,si deja se ... (vezi toată discuția)
Contestare solutionare petitie scarlet scarlet care este autoritatea superioara la care se poate face plangere prealabila pe contencios administrativ impotriva solutionarii unei petitii fara respectarea ... (vezi toată discuția)
In cat timp pot depune plangere prealabila? scarlet scarlet in cat timp pot depune plangere prealabila impotriva solutionarii unei petitii? (vezi toată discuția)