avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... numar de persoane la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

numar de persoane la intretinere

buna ziua. am doua proprietati in blocuri din sect 5 pe numele meu. suntem patru persoane( doi parinti, o bunica si un copil de 3 ani) care locuim aleatoriu in cele doua apartamente. de pricipiu noi parinti locuim in apartamentul x unde avem si domiciliul in buletin, iar bunica si copilul in apartamentul y bunica avand aici domiciliul din buletin. insa in practica exista momente cand bunica si copilul stau la parinti in ap x, sau situatii cand noi parintii ramanem la bunica. pentru a nu exista problema am pus la intretinere cate 2 pers pe apartament. insa un administrator mai capos ne pune sa platim intretinerea la patru persoane pe apartamentul x, sau sa calculam in fiecare luna unde stam mai mult, ceea ce e aberant. precizez ca exista aceasta situatie de a sta cand in ap x sau y deoarece serviciul parintilor este in ture, si ajungem la bunica sau nu in functie de timp. cum as putea sa il fac sa inteleaga ca imi e imposibil sa calculez in fiecare luna unda stam mai mult sau mai putin.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:34, 30 Septembrie 2012
@adrian ideea era ca pe timp indelungat totul se paceste, se ajunge la egalitate
Cum se paceste? In fond, fiecare asociatie este interesata sa puna copilul la intretinere. Macar pentru a evita discutiile.

Iar cel care duce copilul si colo, si colo, sa fie bun de plata in ambele locuri sau sa nu plateasca nicaieri, in functie de intransigenta conducerii fiecareia dintre asociatii.
Prin intelegere si pastrarea unei masuri in toate, se poate rezolva.
Avem si noi cazuri cand proprietarul scoate copilul de la intretinere pe perioada vacantei (3 luni) pentru ca-l duce la bunici chiar daca mai vine odata pe saptamana acasa, in bloc.
Avem si situatia cand bunica inregistreaza copilul la intretinere pe intreaga perioada scolara (9 luni) pentru ca se ocupa bunicii de copil, copilul locueste cu bunicii, acestia-l duc la scoala zilnic..., chiar daca parintii vin si iau copilul acasa la ei in fiecare vineri dupa amiaza si-l aduc iar la bunici luni dimineata.
Or mai fi unii care mai uita sa-si treaca persoanele la asociatie dar au grija ceilalti vecini si-apoi nu e o mare pieredere sau castig pentru membrii asociatiei daca in loc de 250 persoane sunt trecute 248 sau 252 persoane la plata. Costul intretinerii poate fie de 5-10 lei/persoan/luna.
Si chiar nu merita sa facem caz pentru o asemenea suma nici ca proprietar si nici ca presedinte sau administrator.
Important este sa se pastreze masura si sa nu exageram atat de o parte cat si de alta.
Si eu sunt de parerea dv., domnule Adrian, numai ca, atunci cand am argumentat ca 1 persoana in plus sau in minus nu are o relevanta notabila in cota celorlalte apartamente, cel care il reclamase pe un vecin de-al lui ca stau 4 in loc de 3 in apartament mi-a replicat ca "...atunci vrea si el sa-l scot de tot de la intretinere, ca tot n-are importanta pentru restul...."

Deci pana la urma este o chestiune de principiu pe care e bine sa-l respectam si/sau sa-l impunem a fi respectat. Oamenii trebuie sa se invete sa fie corecti, pornind de la cele mai marunte lucruri.
Raspunsurile date pana acum fac o sinteza a ceea ce as fi vrut si eu sa mai comentez fata de ce-am spus mai sus.
Chestia cu adeverinta, la noi in asociatie nu tzine de nici-o culoare - exact pe argumentele aduse de @adriantot. Daca vom incerca sa tinem asemenea evidente si calcule a perioadei de sedere efectiva in apartament ca in exemplele date, atunci eu ma las de meserie si m-apuc de pavat strarzi, unde sper ca nu voi gasi si pe-acolo vre-un ”specialist” care sa-mi calculeze munca pe care o prestez, la centimetru patrat... Parerea mea este ca nu am ajuns chiar asa de scartari si batuti in cap, incat sa ne pierdem timpul cu asa oameni.
Revin pentru @ciumpi: stimate domn, nu trebuie sa faceti nici-un calcul si nici-o evidenta; trebuie sa porti o discutie cu presedintii de la ambele asociatii (presupund ca sunt doua), sa le explici situatia, sa te angajezi ca la sfarsitul fiecarei luni le vei prezenta situatia consumului de apa rece/calda, precum si a persoanelor care au locuit efectiv in cele doua locatii (aplicand regula de minim 15 zile). Daca cele doua locatii fac parte din aceeasi asociatie, lucrurile se simplifica in sensul ca trebuie sa vorbesti cu un singur presedinte, insa per total, acolo unde consuma persoanele din familia dvs., acolo trebuie sa plateasca - asta daca vrei sa fii corect si dumneata fata de vecini, dar si asociatia fata de dumneata.
Revin la exemplul dat de @adriantot, cu hotelul; noi avem multi tineri si nelinistiti care stau in gazda, declarand la inceput 2 persoane; apoi, pe parcurs, daca gazdasii sunt baieti, acestia se combina cu fete pe care le aduc pe anumite perioade de timp - de fapt nimeni nu le tine evidenta si nimeni nu mai stie ce si cum; daca ii intrebi, raspunsul este intotdeauna cam asa - ce dom' ne, nu am si eu voie sa ma "distrez", ce dumneata nu faceai la fel? Deci in loc sa-si treaca persoana in plus in evidenta asociatiei (cost cam 10 lei / luna), poate prefera sa se distreze la hotel, unde costul este de 70-100 lei / zi... La fel sta situatia si in cazul in care in gazda stau fete. Poate mai rau!
Discutiile despre nr. curent de persoane, despre diferentele de apa si despre cum se fura la asociatie, nu vor disparea, chiar daca comitete executive si administratorii fac toate eforturile din lume. Cum am mai spus, nimeni nu este perfect, se mai fac si compromisuri - pentru ca asa este viata, dar haideti sa intelegem ca "ce tie nu-ti plate, altuia nu-i face" si atunci, incet-incet, se poate convetui in liniste.
Cu stima, Adam Grecu.

Alte discuții în legătură

Care este solutia sa fie pusi la plata? zero persoane la intretinere dar locuiesc. Hauti Hauti In imobilul unde locuiesc este o familie care au trecute zero persoane la intretinere si tot timpul anului vin cand 4, 2, 3, 1 persoane in apartament, motivand ... (vezi toată discuția)
Scutire de cote parti de la intretinere BebeVali BebeVali Am un serviciu cu deplasari permanente, acasa stau sambata si duminica. Nu stau mai mult de 15 zile intr-o luna. Pot fi scutit de la intretinere? (vezi toată discuția)
Scadere persoana intretinere marc70 marc70 va rog sa-mi spune-ti daca dau o persoana la scadere de la plata intretinerii trebuie sa merg la vecini sa-mi semneze? (vezi toată discuția)