avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotararea Comisiei Locale pt stabilirea dreptului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotararea Comisiei Locale pt stabilirea dreptului de proprietate ! Stupoare

In temeiul legii 247/ 2005 am facut o cerere de reconstituire a unor suprafete de teren arabil si intravilan.Petentul cererii este un fost cetatean roman care actualmente domiciliaza in afara tarii si care nu mai detine cetetenia romana.Cum poate o Comisie Locala sau JUdeteana ( organism superior) sa respinga cererea acestuia dupa ce in prima faza a aprobat inscrierea petentului oferindu-i ca si solutie alte suprafete de teren in compensatie cu suprefetele detinute de acesta in respectiva localitate.
Hotarirea nr 2 care ne-a parvenit tot anul aceste scrie scurt " se respinge cererea petentului etc si revoca prima Hotarire care aproba notificarea chiar si solutiile oferite.
Legea 247 /2005 face referire expres la faptul ca cetetenii strainii, fostii proprietari nu mai pot dobindii proprietatile detinute inainte de 1989??? sau o astfel de Hotarire care sa puna in posesie un cetatean strain este neconstitutionale??
Ajutati-ma cu niste solutii!
Merci
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:51, 18 Octombrie 2006
Deocamdata cetatenii straini nu pot detine terenuri in proprietate.
Am un caz asemanator pe rolu din judet, deocamdata in toata tara sunt asemenea cazuri pe rol. poti si tu sa ataci prin contencios adm, si vezi ce iese. sunt ff interesata,eventual sa mai discutam pe privat.
Eu v-as sfatui sa o atacati pe contencios administrativ cu atat mai mult cu cat initial a existat o hotarare tot a Consiliului prin care vi se aproba restituirea oferindu-va chiar solutii alternative. Cred ca aveti sanse avand in vedere ca nu cred ca ulterior primei hotarari proprietarul a pierdut/renuntat la cetatenia romana.
~ Conținut șters la cerere ~
Dar, totusi, art. 44 alin. 2 din Constitutie stabileste ca cetatenii straini pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor prin mostenire legala. Eu cred ca, daca este vorba de mostenire legala, ar trebui emis titlul de proprietate. Am si eu in lucru o astfel de cerere si deja mi s-a cerut sa fac dovada cetateniei romane. Astept cu interes evolutia dosarului la Primarie. Probabil ca voi ajunge la instanta.

Sunt interesata de informatii pe acest aspect.

De asemenea, ma intreb, mai exista vreo posibilitate reala pentru recuperarea imobilelor care au intrat sub incidenta Legii 10 / 2001, daca proprietarii nu au depus notificare in termen?

Alte discuții în legătură

Retrocedare de imobile nationalizate pentru cetateni straini f_karoly f_karoly Se poate retroceda imobile nationalizate unor cetateni straini care sunt mostenitorii unor persoane de cetatenie romaneasca a caror imobile au fost ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate - cetatean moldovean mirustefi mirustefi Buna! Cetatenii moldoveni pot dobandi in prezent terenuri in Romania? Are vreo legatura dreptul de sedere cu asta? Multumesc! (vezi toată discuția)
Legile fondului funciar si mostenirea padurims padurims As vrea un raspuns in legatura cu urmatoarea situatie: - Pe baza Legii 247/2005 mi s-a reconstituit dreptul de proprietate dupa un unchi asupra unei ... (vezi toată discuția)