avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obligativitate emitere bon fiscal
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obligativitate emitere bon fiscal

Buna ziua,

Detin o firma care are ca activitate principala: 4540 - Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor.

In cazul unei vanzari a unui ATV catre o persoana fizica este obligatorie detinerea unei case de marcat si emiterea unui bon fiscal sau este suficienta emiterea unei facturi insotite de chitanta?

Mentionez ca nu exista in momentul de fata o locatie de desfacere cu amanuntul pentru piese, motociclete sau ATV-uri. SRL-ul este deschis nou si momentan vanzarea ATV-urilor se face ocazional.

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 22:29, 23 Martie 2013
Clasa 4540 include vanzarea cu ridicata si cu amanuntul a motocicletelor cat si a pieselor si accesoriilor pentru acestea.Conform art.1 din OG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale,agentii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanunutul,...direct catre populatie, sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
In O.U.G. nr. 28 din 1999 avem:Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.Deci, eliberati tuturor clientilor bon fiscal (indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice) si la cerere si factura fiscala.
Va multumesc mult de tot pentru raspuns si timpul acordat!

Daca tranzactia nu se incheie la sediul firmei sau tranzactia este incheiata online, in continuare este nevoie de bon fiscal?
Nu neaparat! Legea prevede prevede obligativitatea de a emite bon fiscal persoanelor fizice care platesc cu numerar.

Pentru a face incasari fara casa de marcat de la persoanele fizice aveti urmatoarele alternative:
- incasarea banilor prin transfer bancar
- iIncasarea banilor prin plata cu cardul
- incasarea banilor prin intermediul unei firme de curierat care emite chitanta in baza facturii emise de firma dumneavoastra (firma de curierat are dreptul de a incasa banii cu chitanta urmand sa transfere banii in contul dumneavoastra conform contractului).

Pe scurt singurul caz in care casa de marcat este obligatorie este acela cand firma Dvs. face direct livrarea bunului sau serviciului catre un client persoana fizica.
Buna ziua,
Legat de incasarea banilor prin plata cu cardul, un comerciant ce documente trebuie sa emita pentru a le inmana clientului? Este suficient factura fiscala si chitanta eliberata de POS?

Alte discuții în legătură

Plata card emitere bon fiscal? LazarAlinaMihaela LazarAlinaMihaela Buna ziua, am un coafor si am avut o \\\\\\"mica problema\\\\\\" cu un client. Practic domnul a achitat cu cardul acum o saptamana plata unor servicii care ... (vezi toată discuția)
4791 comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet justfor justfor Buna ziua, avem un magazin online si in mare parte livram produsele prin intermediul unui curierat. In acest caz, stiu ca nu avem nevoie de casa de marcat pt ... (vezi toată discuția)
Factura fara chitanta mariana1955 mariana1955 Sunt firma si cumpar produse consumabile in firma pe baza de factura iar pe factura emisa de magazin este mentiunea \" factura circula fara chitanta de ... (vezi toată discuția)