avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediata in concediu medical?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediata in concediu medical?!

Buna ziua,mama mea a lucrat ptr o firma timp de 25 de ani,in acest timp nu a avut reclamatii ,nimic,intre timp a venit o "doamna sefa" cu multe probleme,pentru orice chestie o cerceta pe mama disciplinar,ultima oara din lipsa de personal mama mea a stat la casierie,avand ocupatia de sef formatie lucru,si doamnei respective i s-a parut ceva dubios,asa ca a fost cercetata disciplinar si intr-un final concediata,mama cand a fost concediata in timp ce era in concediu medical.
As dorii sa stiu daca ar face contestatie,ar avea sanse sa castige?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:57, 1 Octombrie 2012
1. Codul muncii spune:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
...
Art. 78
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.

Art. 79
In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere.

Art. 80
(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.

(3) In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.


2. Ar fi bine mai intai sa faceti o sesizare la ITM, raspunsul primit va poate folosi in instanta de judecata.
Concedierea daca s-a facut in timp ce mama dvs era in concediu medical este lovita de nulitatea sau daca s-a facut fara a se efectua cercetarea disciplinara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am fost pana azi in medical si am aflat tot azi ca ... Pacy Pacy Buna ziua! Am fost pana azi in medical si am aflat tot azi ca in acest timp sa desfintat postul meu, desi au lipsa personal! Firma dupa 7 ani de munca imi ... (vezi toată discuția)
Repunere in functie in urma hotararii judecatoresti Danaioana Danaioana Buna ziua, Salariat, unitate bugetara, concediat. Castiga in instanta, astfel ca trebuie repus in functie, in urma hotararii judecatoresti definitive, in ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere anulata ionigeo ionigeo Un angajat a carui decizie de concediere a fost anulata de instanta poate fi angajat din nou in aceeasi unitate? Multumesc. (vezi toată discuția)