avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... scutire impozit angajat cu certificat de handicap ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

scutire impozit angajat cu certificat de handicap accentuat

Buna ziua. Am o intrebare legata de data aplicarii scutirii de impozit pentru o persoana cu certificat de handicap accentuat, eliberat pe data de 5 septembrie 2012. Scutirea de impozit se aplica incepand cu luna septembrie 2012 si care este baza legala? (pentru deducere codul fiscal prevede ca perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului)
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:44, 2 Octombrie 2012
Da, puteti aplica cu luna septembrie.


Codul fiscal:

ART. 42
În înţelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:
............
s) veniturile reprezentând avantaje în bani şi/sau în naturã primite de persoanele cu handicap, veteranii de rãzboi, invalizii şi vãduvele de rãzboi, accidentaţii de rãzboi în afara serviciului ordonat, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, cele deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, urmaşii eroilor-martiri, rãniţilor, luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, precum şi persoanele persecutate din motive etnice de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pânã la 6 martie 1945; ............
In cazul persoanelor cu dizabilitati care detin decizie/certificat de incadrare in grad de handicap,
facilitatea scutirii de la plata impozitului pe salariu este prevazuta si de Art 26 din nr 448/2006 republicata
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale
a-scutire de impozit pe veniturile din salarii si indemnizatii de natura salariala
Art.26 din Legea nr.448/2006 a fost modificat prin eliminarea literei a) prin pct.153 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009 începând cu data de 1 ianuarie 2010, data de intrare în vigoare a dispoziţiilor articolului I din acest act normativ.

Scutirea de impozit ramane doar in Codul fiscal, la art.55 alin.(4) lit. k^1):

ART. 55
............
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
k^1) veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
...........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia unei persoane incadrate in grad de handicap se impoziteaza? iulia_viorica iulia_viorica Daca un pensionar este incadrata intr-un grad de handicap, pensia i se mai impoziteaza? (vezi toată discuția)
taxe catre stat firma cu administrator prizonier de razboi tatio74 tatio74 Mama mea detine calitatea de detinut de razboi si doreste sa infinteze o firma de spalatorie auto si vulcanizare.S-a interesat pe la prietenii ei si ... (vezi toată discuția)
Impozite si taxe florentina_2010 florentina_2010 Revolutionarii sunt scutiti de la plata impozitului pe salarii? (vezi toată discuția)