avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
Poate ma ajutati i pe mine cu un sfat.
Tatal meu a murit in urma cu aproape 14 ani. Am ramas cu mama, care m-a crecut si educat absolut singura, rudele dn partea tatalui meu nu s-au implicat in nici un fel desi mie mi-ar fi putut fi de ajutor in perioada urmatoare care a fost foarte grea pentru mine si mama, deoarece eu aveam 13 ani. Relatiile cu aceste rude au fost racite de catre ele, momentan nu tinem legatura. Nici mama mea. As vrea sa stiu cum pot sa aflu daca a fost facuta succesiunea pentru mostenirea comuna pe care o avea tatal meu impreuna cu 5 frati in urma decesului parintilor lor (casa parinteasca si terenuri arabile). Momentan acestea sunt locuite respectiv folosite de catre una dintre surorile tatalui meu. Eu nu stiu daca s-a efectuat succesiunea legala deoarece pe mine nu m-a chemat nimeni si din cate stiu eu trebuia sa o faca deoarece sunt unul dintre mostenitori, nu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:36, 30 Ianuarie 2009
Tatal meu a decedat dupa bunic. Insa, succesiunea de pe urma tatalui meu a avut loc (bunurile comune dobandite de el impreuna cu mama mea, care s-au "impartit" intre mine si mama, la notar). Succesiunea de pe urma bunicilor nu a avut loc, ne-am interesat si bunurile sunt in continuare pe numele bunicilor. Din partea surorilor tatalui meu cu siguranta nu exista dorinta de a se deschide succesiune. Cum spuneam, una dintre surorile lui locuieste in casa bunicilor, cu familia ei si lucreaza pamanturile bunicilor. De ce ar dori o succesiune?
Va multumesc si va rog sa ma sfatuiti. Ar trebui sa astept sa fiu chemata la succesiune de catre rude sau ar trebui sa cer eu succesiunea. Daca as face asta (sa cer eu succesiunea) cu siguranta as avea parte de scandal si discutii dintre cele mai colorate.
Acelaşi notar care a dezbătut succesiunea după tatăl dumneavoastră este competent să elibereze un certificat suplimentar în dosarul succesoral.

Dacă moştenitorii bunicului refuză să se prezinte sau nu vă înţelegeţi în privinţa cotelor, vă puteţi adresa instanţei. Discuţii colorate vor apare oricum.
nu ne aflam in situatia in care mai putem conexa cele doua succesiuni, deoarece una dintre ele a fost dezbatuta-respectiv cea a tatalui. trebuie sa solicite dezbaterea succesiunii de pe urma bunicului, iar competenta apartine instantei/notarului de la ultimul domiciliu al acestui defunct-bunicul.
ioanacristea a scris:

nu ne aflam in situatia in care mai putem conexa cele doua succesiuni, deoarece una dintre ele a fost dezbatuta-respectiv cea a tatalui. trebuie sa solicite dezbaterea succesiunii de pe urma bunicului, iar competenta apartine instantei/notarului de la ultimul domiciliu al acestui defunct-bunicul.



Putem discuta pe tama asta. Dacă privim cererea ca fiind una de eliberare a unui certificat suplimentar pentru bunurile pe care defunctul le are în indiviziune cu ceilalţi moştenitori în urma succesiunii bunicului, atunci n-am nicio îndoială că notarul rămîne competent să soluţioneze succesiunea din care rezultă bunurile care ar face obiectul certificatului suplimentar.

Pe de altă parte, tot Legea 36/1995 instituie competenţa exclusivă a notarului care a eliberat un certificat de moştenitor de a elibera certificate suplimentare pentru bunurile despre care se va descoperi ulterior că făceau parte din patrimoniul defunctului dar că nu au fost cuprinse în certificatul iniţial.
Dreptul de moştenire al tatălui făcea parte, la data decesului său, din patrimoniul despre care vorbim. Este firesc deci ca dovada transmiterii acestui drept în patrimoniul descendenţilor să se facă printr-un certificat suplimentar, care nu poate fi eliberat fără a se stabili natura şi întinderea acelui drept, ceea ce se poate realiza numai prin dezbaterea succesiunii după bunic - evident, de către acelaşi notar public.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineata! tatal meu a fost casatorit cu o femeie cu 4 copii. ... Exatlon Exatlon Buna dimineata! Tatal meu a fost casatorit cu o femeie cu 4 copii. Ea a decedat acum 5 ani, iar tata acum 3 ani. Cat a fost in viata tata nu a facut succesiune ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor gabriella1065 gabriella1065 Vreau sa obtin certificatul de mostenitor , am intrebat la 3 notari si fiecare mi-a spus alte acte . Problema este ca pentru a obtine certificatul de ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune yoannacri yoannacri mi-a murit tata-l si as dori sa fac succesiunea sunt unicul copil ce acte imi trebuie si unde se fac demersurile necesare (vezi toată discuția)