@Luca Razvan,
In partea dreapta a acestei pagin la "Documente utile" gasiti un exemplu de buget de venituri si cheltuieli pentru asociatia de proprietari.
BVC are ca punct de plecare, ca fundamnent, cum spuneti dumneavoastra, veniturile si cheltuielile din anul precedent celui pentru care se intocmeste.
Conform listelor de plata, a situatiilor contabile, a raportului cenzorului..., vedeti cat a costat in anul 2012 apa, apoi caldura, gazul, electricitatea, swalariile si indemnizatiile, reparatiile s.a.m.d.
Acestea au fost cheltuielile asociatiei in 2012.
Analizati fiecare dintre aceste cheltuieli si vedeti daca in 2013 credeti ca vor costa mai mult cu 5-10-20% avand in vedere inflatia, stirile economice, previziunile facute public de diferite autoritati sau institutii.
Daca stiti ca sunt sesizarti, solicitari ale proprietarilor pentru lucrari mai costisitoare de hidroizolatii, inlocuire de instalatii de orice fel..., le estimati si le introduceti la cheltuieli cu reparatiile.
Salariile, indemnizatiile, cheltuieli de personal se propun in acest BVC spre aprobarea adunarii generala la acelasi nivel ca anul trecut sau mai mari si de-abia apoi se modifica daca adunarea generala le-a aprobat.
In mare asa stabiliti cheltuielile. Acesta este primul capitol important si in functie de acestea stabiliti apoi veniturile. Chiar daca se numeste Buget de Venituri si Cheltuieli, se stabilesc intai cheltuielile si apoi veniturile.
La venituri se au in vedere, in primul rand, veniturile din chirii, penalizari, dobanzi, reclame, publicitatea, altele asemenea.
Din suma totala stabilita la cheltuieli se scad veniturile descrise mai sus si ceea ce rezulta se introduce in BVC la "Venituri din contributia la cotele de intretinere".
Pentru explicarea cheltuielilor cu personalul se poate prezenta o anexa cu salariile si indemnizatiile plus impozitele aferente si contributiile sociale.
Pentru reparatii se pot prezenta obiectivele propuse de comitetul executiv: intalatia X, terasa Y...
Si asa orice propunere de cheltuiala se poate justifica, inclusiv prin situatia costului apei, caldurii... pe anul trecut.
Orice propunere de modificare de adaugare sau de eliminare din BVC facuta de un participant la adunarea generala, se discuta, se dezbate si se pune la vot. Se aduga sau se elimina din BVC in functie de hotararea luata prin vot si consemnata in procesul verbal.
Gasiti un model pe adresa
www.avocatnet.ro/content/con...