avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalizari / plata fond de rulment / plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalizari / plata fond de rulment / plata caldura in avans

Buna ziua,

Sunt chiriasa si am 3 intrebari:

1. Cine are obligatia de a plati fondul de rulment: proprietarul sau chiriasul (nu am semnat contract de inchiriere cu proprietarul) ?

2. Din ce data se pot aplica penalizarile? In situatia mea am penalizari mari pentru neplata intretinerii aferente lunii iulie, care a fost afisata aproximativ la 1 septembrie, iar la 1 octombrie, cand s-a afisat plata pentru august, mi-au afisat penalizari de 27 lei pentru neplata intretinerii de 202 lei pentru iulie. In Legea 230 / 2007 scrie de un termen maxim de plata de 20 de zile si aplicarea penalizarilor numai dupa 30 de zile expirarea termenului de plata.

3. In calitate de chirias sunt obligata sa platesc plata caldura in avans?


Va multumesc,
Olga
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:08, 10 Octombrie 2012
Fondul de rulment cade in sarcina chiriasului doar daca este stipulat in contractul de inchiriere acest lucru. Altfel, raman in sarcina proprietarului.

HG 1588/2007
Art.24
[...]
(3) In situatiiIe in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiniasuI se obliga sa participe Ia plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si Ia formarea fondului de rulment.
[...]

Pai da, dar plata fondului de rulment este legata de plata cheltuielilor curente, adica daca plateste intretinerea, plateste si FR. Nu sunt separate.
Iar daca in contract se zice ca aceste cheltuieli le plateste proprietarul, numai atunci el plateste si FR.
In rest....e ca la lege :)
Eu am facut BVC si mi se cere acum o anexa la BVC cu niste cheltuiele pe care le-as putea avea si chiar daca nu le fac sa le am prinse,in cazul in care le voi face,adika fundamnetul pe care se intocmeste BVC la asociatia de proprietari!???Stiti cumva care sunt ?
Pai sa stabilim fundamentul :)
- un BVC se face astfel incat cheltuielile sa fie cel mult egale cu veniturile. Cheltuieli / venituri < 100%
- BVC-ul este o previziune si el poate fi indeplinit sau nu;
- daca BVC-ul a fost elaborat intr-un procent mai mic de 100%, sa zicem 96% si aceasta cheltuiala nu depaseste 100%, atunci lucrurile sunt simple, lucrarea se face fara nicio repercusiune.
- in cazul in care apar cheltuieli neprevazute de o marime considerabila care fac ca procentul venituri - cheltuieli sa depaseasca vizibil 100% in defavoarea veniturilor, atunci se pot adopta cateva masuri:
- cheltuiala cu pricina sa fie pusa pe lista de intretinere, astfel va fi recuperata imediat sau aproape imediat si deci BVC-ul nu va fi afectat sau...... cheltuiala se face din fondurile asociatiei, urmata de cresterea aportului la aceste fonduri.

Rectificarea BVC-ului este normala pentru ca ea este o previziune. Sigur, ar fi ideal sa ne putem tine de un BVC asa cum a fost elaborat initial, adica initial sa putem prevedea un maxim de cheltuieli pe care ni le propunem a le face in viitor.

Faceti aceasta anexa la BVC, dar prevedeti in ea si masurile de luat in cazul in care cheltuielile depasesc veniturile, sa puteti recupera intr-un fel sau altul depasirea acelui 100% pentru ca asociatiile de proprietari nu sunt statul care se poate imprumuta si care sa poata rostogoli vreo datorie.
Asociatiile, daca au o proasta administrare in care cheltuielile depasesc veniturile ajung la un moment dat sa li se taie utilitatile....si nu vrem asta!

Deci: cheltuiesc? Da, dar vreau sa stiu inainte de unde fac rost de bani sa-i pun la loc.
@Luca Razvan,
In partea dreapta a acestei pagin la "Documente utile" gasiti un exemplu de buget de venituri si cheltuieli pentru asociatia de proprietari.
BVC are ca punct de plecare, ca fundamnent, cum spuneti dumneavoastra, veniturile si cheltuielile din anul precedent celui pentru care se intocmeste.
Conform listelor de plata, a situatiilor contabile, a raportului cenzorului..., vedeti cat a costat in anul 2012 apa, apoi caldura, gazul, electricitatea, swalariile si indemnizatiile, reparatiile s.a.m.d.
Acestea au fost cheltuielile asociatiei in 2012.
Analizati fiecare dintre aceste cheltuieli si vedeti daca in 2013 credeti ca vor costa mai mult cu 5-10-20% avand in vedere inflatia, stirile economice, previziunile facute public de diferite autoritati sau institutii.
Daca stiti ca sunt sesizarti, solicitari ale proprietarilor pentru lucrari mai costisitoare de hidroizolatii, inlocuire de instalatii de orice fel..., le estimati si le introduceti la cheltuieli cu reparatiile.
Salariile, indemnizatiile, cheltuieli de personal se propun in acest BVC spre aprobarea adunarii generala la acelasi nivel ca anul trecut sau mai mari si de-abia apoi se modifica daca adunarea generala le-a aprobat.
In mare asa stabiliti cheltuielile. Acesta este primul capitol important si in functie de acestea stabiliti apoi veniturile. Chiar daca se numeste Buget de Venituri si Cheltuieli, se stabilesc intai cheltuielile si apoi veniturile.
La venituri se au in vedere, in primul rand, veniturile din chirii, penalizari, dobanzi, reclame, publicitatea, altele asemenea.
Din suma totala stabilita la cheltuieli se scad veniturile descrise mai sus si ceea ce rezulta se introduce in BVC la "Venituri din contributia la cotele de intretinere".

Pentru explicarea cheltuielilor cu personalul se poate prezenta o anexa cu salariile si indemnizatiile plus impozitele aferente si contributiile sociale.
Pentru reparatii se pot prezenta obiectivele propuse de comitetul executiv: intalatia X, terasa Y...
Si asa orice propunere de cheltuiala se poate justifica, inclusiv prin situatia costului apei, caldurii... pe anul trecut.

Orice propunere de modificare de adaugare sau de eliminare din BVC facuta de un participant la adunarea generala, se discuta, se dezbate si se pune la vot. Se aduga sau se elimina din BVC in functie de hotararea luata prin vot si consemnata in procesul verbal.
Gasiti un model pe adresa
www.avocatnet.ro/content/con...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment in asociatia de proprietari VILI48 VILI48 VA ROG SA MA LAMURITI:La infintarea asociatie de locatari s-a constituit un fond de rulment care reprezenta media cheltuielilor la intretinere a 12 luni ... (vezi toată discuția)