avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestatie amenda RATB
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestatie amenda RATB

Caut un sfat avizat
In urma primiri unei contraventii pentru circulare pe RATB fara card validat mi s-a intocmit un proces verbal complet, ( agent constatator, nr legitimatie, zz.ll.aa, ora , linie, nr vehicul , .....) pe care am refuzat sa il semnez ( in dreptul "contravenient " scrie" refuza sa semneze" ) precizez ca nu se mentioneaza prezenta unui martor. Se poate atrage nulitatea procesului-verbal?

Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor - actualizata la data de 27.04.2007


Art. 19. - (1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Aliniatul (3) se refera la situatia in care contraventia a fost savarsita pe un drum pe care circulatia este practic inexistenta si se putea gasi un martor. Dar in cazul circulatiei cu un mijloc de transport RATB nu se pune o asemenea problema. Dupa parerea mea procesul verbal de contraventie este nul.
In primul rand, este foarte bine ca ati refuzat semnarea, pentru ca, in acest fel, RATB va trebui sa va comunice acasa procesul-verbal de contraventie. In al doilea rand, ramane sa vedeti cand vi se comunica procesul-verbal daca a facut mentiune agentul cu privire la lipsa martorului. Sfatul meu este sa fiti foarte atent la orice plic pe care vi-l aduce postasul personal, pentru ca aceste procese-verbale se comunica direct de postas si va trebui sa semnati de primire. Daca nu semnati, nu se considera comunicat, pentru ca, evident, nici nu-l veti primi. Si acesta ar cam fi un drum inchis pentru RATB pentru ca cei de la primarie-directia taxe si impozite nu mai primesc aceste procese verbale fara semnatura contravenientului.
Am si eu o problema destul de serioasa si trista cu RATB-ul, nu stiu cum sa adaug ceva, chiar acum am sosit acasa si am cautat pe net, astfel incat, cu scuzele de rigoare, voi posta aici in speranta ca-mi va da cineva o sugestie sau un sfat. Deci:

Ieri, duminica 19.1.2014 pe la ora 13 am luat trolebuzul 69 dorind sa merg 2 statii. La urcarea pe usa din spate, am pus cardul la aparatul de validat, a piuit scurt si am crezut ca-i totul in regula. Lucrul asta l-au vazut si cateva persoane din juru. Pana la statia urmatoare, Foisor, nu au urcat controlorii, ei stateau pe scaune si pandeau. Sunt sigur ca m-au vazut si pe mine validand.
Odata plecat trolebuzul de la Foisor, au inceput controlul dar eu eram linistit, stiam ca am validat. Ajunsi la mine, mi-au spus ca n-am validat si la le platesc pe loc 30-50 lei sau sa platesc mult mai mult daca nu le dau banii pe loc. Am obiectat, mi-au luat apararea si calatorii, m-au retinut in vehicol inca o statie, m-au dat jos, m-au jignit, m-au bruscat si mi-au luat datele din buletin.
Azi, 20.1.2014 am mers la un sediu de-al lor pe str. Serban Voda 164, am scis o contestatie si intelegand ca ei au tot istoricul unui card, am cerut sa vad si eu istoricul cardului meu si... surpriza ! Dupa validarea "nereusita" de vreo 2 sau 3 ori pe linia lui 69, mai aparea alta calatorie pe linia lui 16, eu neavand nici o treba cu 16!, pentru ca imediat dupa incident am fost la sectia 8 politie sa reclam.
Mai apareu cateva clalatorii depre care nu-mi amintesc, parca vreo 3 pe linia 66, eu mergand o singura data cu 66 in ultimele luni si inca o calatorie pe data de duminica 22.12.2013 pe linia 311, data la care n-am avut nici o legatura cu RATB-ul! Asta o stiu sigur pentru ca am fost la cimitir la ai mei cu un microbuz. Pur si simplu, cu lisata aia am fost facut mincinos pe fata si trimis la plimbare.

Numai bine si sa va pazeasca Dumnezeu de contactul cu personalul RATB.


[Mesaj editat - 2.13 din regulament]
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Bună ziua! Cum pot face contestație unei amende de RATB ? Un număr de telefon m-ar ajuta foarte mult !
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
Marcel Calin, utilizator
Buna ziua!
Si eu am patit azi acelasi lucru, am apropiat cardul, s-a auzit un bip si am crezut ca a validat. Dar nu a validat... Cand au urcat controlorii au verificat si mi-au spus ca nu am validat de fapt si ca de ce nu m-am si uitat, ca am obligatia asta. Buun, apoi mi-a spus ca pentru a ma ierta sa le arat buletinul. Si am intrebat timid pentru ce sa le mai arat, recunosc ca am mai luat amenda, si de ce conteaza. Dar convinsa ca nu este un lucru pentru care sa merit o amenda. Cand au vazut ca am mai luat amenda, au inceput sa-mi zica ca imi da o ameda... I-am intrebat cu ce e diferit cineva care nici nu are intentia sa valideze de mine, care doar nu m-am uitat...au zis ca niciuna, dar sunt convinsa ca asta trebuie pedepsit, lipsa intentiei de a plati calatoria, nu faptul ca omul nu s-a uitat. In fine, nu conta ce spuneam eu (un calator chiar le-a tinut partea...) si le-am zis sa-mi mai arate, pentru a face contestatie, ce mi-au aratat si mie, ca mi-a aratat clar pe aparatul lor ca scria si minutul, ca eu apropiasem cardul, dar nu era validat, dar nu au vrut sa-mi mai arate, doar un afisaj pe care scria nevalidat imi aratau, deci muuulta rea intentie am vazut eu....
Acum dupa ce mi-am spus pasul....eu vroiam de fapt sa intreb, la dumneavoastra dragosHF s-a solutionat contestatia?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
bo_di2018, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenda ratb luata degeaba. cum sa procedez? DragosHF DragosHF Am si eu o problema destul de serioasa si trista cu RATB-ul, nu stiu cum sa adaug ceva, chiar acum am sosit acasa si am cautat pe net, astfel incat, cu scuzele ... (vezi toată discuția)
Contestatie ratb BiancaDeliu BiancaDeliu Buna seara Pot sa ma declar aceea persoana care mereu a mers corect pe ratb, am avut mereu abonament, fiind si studenta mi se deconteaza, nu am avut ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb arhitectdel arhitectdel buna ziua, in data de 09.03.2013 am fost opripta si legutimata de catre doi controlori ratb pe linia tramvaiului 5. dupa ce au verificat suma pe care o aveam ... (vezi toată discuția)